Мрежа

11 златни правила, за да не влезем в болница от преяждане и препиване по празниците

0 0

1. Това, че по телевизията се говори, че трябва да има 17 или някакви найсет на брой постни ястия на Бъдни вечер е комунистическа пропаганда. Идеята на поста е да сме смирени, а не да прекаляваме с яденето, макар и безмесно.

Затова на Бъдни вечер пригответе ЕДНО традиционно ястие – боб или сарми, за да не поставяте на панкреаса си прекалено сложни задачи. А иначе украсeте трапезата с един орех, една ябълка, една фурма и т. н., но изобщо не е задължително да ги изядете. Общия брой на всички подредени на масата неща може пак да е нечетен, но не е нужно да сe сервират по много и да бъдат изядени всичките докрай.

2. Не яжте хляб. Поне веднъж в годината. Традиционните гозби обикновено са с достатъчно количество въглехидрати, така че нищо няма да ви стане, ако го изключите от трапезата.

3. Яжте по-рядко. Например на 23 декември минете на строг пост – ако можете само на вода, или на съвсем символични дажби.

4. На 24-ти не яжте нищо през деня, за да имате апетит за Бъдни вечер.

5. Направете си късен Коледен обяд на 25-ти декември. Защото колкото и да сте дисциплинирани Бъдни вечер обикновено натоварва храносмилателната система с трудно смилаеми ястия. Оставете я поне 14 часа в покой, през които пийте само вода. Не чакайте следващата вечеря, а направете празничен обяд малко по-късно- например в 14 часа. Тук отново спазвайте правилото за прости задачи  – или свинско, или птица, но едно нещо. Нека да е вкусно и празнично, но без да е в римски стил. Идеята за пуйка, пълнена с кебапчета е белетристика. Изберете едно от двете.

6. Не смесвайте алкохола. По принцип на Бъдни вечер не се пие, защото се пости. На коледния обяд традицията го изисква. Ако ви се пие вино, приемете го с храната в умерени количества – една до две чаши. Ако ви тегли към ракията – една чашка аператив или 3 по 20 грама. Така се засища желанието да си доливате, но общото количество остава умерено. Гарантирано ще ви е достатъчно весело без да тормозите излишно черния си дроб.

Ако ви се пие уиски, ром или водка – само след обяда като дижестив. Но аператив, вино и след това дижестив е лоша идея.

Най-добре на Коледа изберете вино, на Нова година – концентрат, а между двата празника не пийте изобщо.

7. Ходете сред дърветата. И на 24-ти, и на 25-ти, и на Нова Година. Най-добре, защото е лесно и безопасно, използвайте прекрасните български паркове, останали от десетки години. Там въздухът е най-чист и отрицателно йонизиран. Няма опасност и от автомобили, а прогнозата е за топло и слънчево време. Така ще осигурите насищане на клетките с кислород и стимулирането на естествения витамин Д. А и ще изгорите калориите, които приемате на трапезите. 50000 крачки е една реалистична цел за дните около Коледа.

8. Ако имате възможност, пари и време, качете се в планината, но парковете, каквито има във всички градове, са една много подценявана опция.

9. Умерено с плодовете и с колбасите. Това са храни, които традиционно се поднасят на празнични трапези, но и двата вида крият неприятни рискове. Плодовете карат организма да яде повече с всички последици от това, а колбасите по правило съдържат прекалено много сол и мазнини.

Спазвайте следната мярка – един портокал, един банан и една ябълка за цялата празнична седмица като замествате едно хранене. Колбаси – до 60 грама на денонощие. В никакъв случай повече от веднъж. Тоест, ако на вечеря сте яли луканка, не закусвайте със шунка – самоубийствено е. Това са деликатеси и те са на върха на хранителната пирамида. Никога не преяждайте с тях.

10. Много внимавайте и с туршиите. Като казваме туршии имаме предвид всякакви ферментирали храни. Сега вървят едни хипстърски глупости колко са полезни и важни. Но! Ако ще ядете пуйка с кисело зеле се откажете от руска салата с кисели краставички. Рискът от хипертонична криза е много голям и реален, за разлика от прекаляването с кафето, от което много хора се пазят.

11. Умереност във всичко. Никой не ви задължава да изядете и изпиете всичко за два дни. Срещите с приятели и роднини са да си поговорите, а не да се надпреварвате в плюскане и кой ще сложи повече и по-калорична храна на масата. Умерено и с ходенето и другите физически натоварвания, както и с гледането на телевизия и висенето във фейсбук. От това със сигурност се затъпява.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 1