Мрежа

Златото удари нов рекорд заради страха от втора вълна на коронавируса

0 322

Прогнозите за втора вълна на коронавируса доведоха до нов пик в цената на златото

Цената на златото е на път да да достигне рекордни стойности. Тя вече почти се доближава до най-високия си пик от 2012 година насам. В случаи решаващ фактор се оказаха опасенията от втора вълна от коронавирус и нарастващата несигурност в Хонконг. Важна роля изигра и решението на Китай да обяви подробности за предложения закон за националната сигурност, пише БЛИЦ, позовавайки се на Bloomberg.

Увеличаването на новорегистрираните случаи с коронавирус в Северна и Южна Америка и Австралия накара инвеститорите отново да обърнат поглед към златните активи.

Благодарение на новия закон Пекин ще има възможността да отмени правната система на Хонконг. Това вероятно ще стане причината за напрежение със САЩ.

От началото на годината цената на златото се е повишила с 15%. Ръстът в цената му се дължи на стимули за подпомагане на глобалната икономика.

Прогнозите на Goldman Sachs Group са, че цената му ще достигне рекордните 2000 долара за тройунция. Според JPMorgan кюлчетата са по-добра алтернатива заради ниската реална доходност при част от активите, която никак не е малка.

Шон Маклийн (анализатор в Pepperstone) коментира, че единственият фактор, който не може да се игнорира, е повторното спиране на икономиките заради втора вълна на коронавируса, Но като цяло пазарът остава оптимистичен, счита експертът, пише БЛИЦ.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 30 − 27 =