Мрежа

Живка Танева била подставено лице на Ндрангета (Обзор)

0 643

Българи снабдявали с оръжие мафията, 1300 наши сънародници са съседи на клана в Калабрия

38-годишната българка Живка Танева Димитрова, за която беше съобщено, че е поставена под домашен арест в Италия във връзка с разследването срещу мафиотски клан от Ндрангета, е жителка на малката община Сант Онофрио. В градчето с 3000 жители в провинция Вибо Валентия са регистрирани, че живеят общо 10 българи по данни на Италианския статистически институт.

Живка е родена на 30 март 1981 г. и за нея се знае само, че е регистрирана в италианския фирмен регистър като собственичка на бар с името “Кафе сублиме”, който предлага и други услуги – например игра на билярд. За адрес на бара се посочва пл. “Умберто I” 46 в Сант Онофрио. Посоченият телефон обаче не съществува. От картата в гугъл пък на въпросния адрес не се вижда да има кафене нито там, нито наблизо.

Според документите с обвинението към българката, заради което е под домашен арест, тя е служила като подставено лице на търговска дейност, свързана с Никола Бонавота от едноименния престъпен клан в Сант Онофрио. Става въпрос за семейния клан Бонавота. Смята се, че калабрийската мафия Ндрангета е съставена от поне 400 ндрини, или семейни кланове, с близо 60 000 души, и всеки от тях държи контрола над определена територия. Никола Бонавота сега е арестуван, но преди това е бил под домашен арест във връзка с друга присъда. Арестувани са и братята му Доменико и Паскуале.

В документите на магистратите за сегашното разследване става въпрос и за българи, чиито имена не се посочват, които са снабдявали с оръжие двама от разследваните италианци от Ндрангета – Доменико Матеа и Лучано Макри.

Други българи освен Живка обаче не се разследват от прокуратурата. Това на практика са и единствените български следи в документите по задържането на арестуваните в разследването.

Няма арестувани

в България

Кланът Бонавота, чието подставено лице е Живка, оперира предимно в сферата на изнудванията, лихварството и наркотрафика. Бонавота имат влияние и в област Пиемонт и Рим. Много са операциите на властите срещу клана, за чийто исторически бос се смяташе покойният Винченцо Бонавота. Само през март 2019 г. бяха арестувани 16 души, свързани с клана в Торино, а през октомври – 24-ма, по обвинения за незаконно управление на покер машини, наркотрафик, фалшифициране на фактури, изнудване. 

В края на ноември 2018 г. бяха осъдени на доживотен затвор братята Доменико и Паскуале Бонавота, смятани за босове на клана в Сант Онофрио. Тогава обаче те бяха обявени за издирване от правосъдието. Под домашен арест беше пратен техният 41-годишен брат Никола, също осъден до живот.

Смята се, че кланът Бонавота от селото на Живка е съюзник на клана Манкузо. На практика последната акция на италианските власти, при която бяха арестувани 330 души, обезглави клана Манкузо а Лимбади. Всички негови членове, както и свързаните с него хора, въвлечени в разследването, произлизат от една провинция – Вибо Валентия. Освен че е родно място на фамилията на клана, в нея живеят много българи и румънци. Това означава, че няма начин много от тях да не са били във всекидневни контакти с повечето от арестуваните мафиоти. Според Италианския статистически институт 1269 българи живеят в провинция Вибо Валентия, или близо 15% от общия брой чужденци там. Само румънците са повече – 2800, или 32% от общия брой. Над 6900 българи са жители на област Калабрия, в която действа Ндрангета.

Кланът Манкузо контролира провинция Вибо Валентия, но има влияние в наркотрафика в международен мащаб.

Сред арестуваните италиански граждани при последната операция срещу Ндрангета има представители на различни партии, които са обвинени за връзки с боса на обезглавения клан Луиджи Манкузо. Магистратите смятат, че много политици са предоставяли системно в услуга на престъпниците огромните си познанства и привилегировани канали с елита в политиката, бизнеса, институциите, за да могат да се сдобият с ценна информация и с достъп до служебни тайни. Според магистратите има тясна връзка между Ндрангета от Вибо Валентия и тайните масонски ложи от провинцията.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 3 + 2 =