Мрежа

Жените вече не са скрити фигури в Холивуд

0 0

Рекорден брой жени са изпълнявали главни роли в Холивуд и в телевизията миналата година. Дамите освен това печелят почва на ръководни позиции зад сцената като режисьори и сценаристи, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от две изследвания.

Касови хитове като „Черната пантера“ и „Луди богати азиатци“ освен това сринаха бариерите за чернокожи и азиатски персонажи, отразявайки стремежа към съществени промени в развлекателната индустрия след скандалите за сексуален тормоз в Холивуд и „твърде белите“ „Оскар“-и.

Тридесет и девет от водещите 100 филма на 2018 г. са с участието на жени в главна или второстепенна роля. За сравнение – през 2017 г. дамите са били в подобна позиция в 33 продукции, а през 2007 – само в 20. Това показват резултатите от проучване на специалисти от колежа „Аненбърг“ за комуникация и журналистика към университета на Южна Калифорния, предаде БТА.

Изследователите отчитат и рекордно висок процент за период от 12 години на мъжете и жените от афроамерикански и азиатски произход с реплики във филмите. Жените също така по-често присъстват в екшън и приключенски продукции.

„През 2018 г. станахме свидетели на това как компании предприемат действия, за да осигурят участието на определени групи в някои от водещите си филми“, казва Стейси Л. Смит от изследователския екип.

В телевизионните продукции – комедии, драми, риалити шоута, женските персонажи с реплики съставляват рекордните 45 процента в сравнение с 40-те процента за сезона 2017-2018 г., според проучване на Центъра за изследване на жените в телевизията и киното към университета на Сан Диего.

Зад сцената в телевизията жените съставляват рекордните 31 процента от създателите на шоута, режисьорите, сценаристите, изпълнителните продуценти, продуцентите, монтажистите и операторите.

Двете проучвания показват, че въпреки напредъка, има още много да се направи.

Жените може и да съставляват историческите 26 процента от режисьорите в телевизионния сезон 2018-2019 г., но въпреки това съотношението между тях и мъжете на тази позиция е 1 към 3.

Холивуд също изостава от целта за равенство между мъжете и жените пред камера, зад сцената и на изпълнителни длъжности.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 5