Мрежа

Защо валидолът изчезна от аптеките?

Войната блокира вносът на успокоителните таблетки от Русия и Украйна

0 126 582

Класическото средство за успокояване „Валидол“ внезапно изчезна от родните аптеки. Таблетките могат да се намерят само след много обиколки на фарацевтичните обекти, но това са остатъчни количества. Причината за дефицита на този препарат е войната в Украйна.

Тъй като хранителната добавка се внася от Киев и Русия, пратките към България са били стопирани и затова евтиното лекарство е почти невъзможно да бъде открито у нас. Фармацевти твърдят, че все пак вносът е возъбновен, но препаратът вече е на други цени. Въпреки това лекарството още липсва в аптеките.

Докато преди няколко месеца „Валидол“ струваше около 1,70 лв,, сега може да се намери на цена между 2,50 и 3,00 лева, ако изобщо успее човек да си го купи. При обиколка в над 15 столични аптеки таблетките не бяха открити на нито едно място. Навсякъде аптекарите твърдят, че нямат от препарата дори в складовете и нямат представа кога ще има снабдяване.

Ядосани от дефицита клиенти се съмняват, че евтиното лекарство може да се задържа умишлено или да се крие под щанда, защото струва твърде малко и така аптеките ще може да пробутват скъпите си успокоителни препарати, които струват в пъти повече.

Източник: „Уикенд“

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 65 − 56 =