Мрежа

Започва ли Трета световна война?

Полша повишава бойната готовност и обмисля дали да активира чл. 4 от договора за НАТО

0 536

След сериозния инцидент в Полша вчера, при който ракети убиха поне 2-ма човека вече някои от военните й части са в повишена готовност. Освен това Полша обмисля дали да започне преговори със съюзниците си в НАТО за активиране на член 4-ти от договора на пакта.

Президентът Анджей Дуда свика извънредно Бюрото за национална сигурност на страната, където са обсъдени различни варианти на действие.

Светът премина през изключително напрегнато денонощие, през което много експерти завиха различни мнения. Част от тях споделиха, че ако ракетите са изстреляни от Русия това ще е своеобразен тест за НАТО и се поставя много отговорен избор за действие.

Веднага след взривовете в село Пшеводув, местни медии излъчиха версията, че ракетите са руски, при което от Кремъл отрекоха напълно да имат общо с това. Новината мълниеносно обиколи света и принуди висши членове на НАТО да дадат изявление.

Генералният секретар на пакта заяви, че е изключително важно да се уточнят всички факти около случилото се.

От Белият дом споделиха, че наблюдават внимателно случилото се и към момента не могат да потвърдят със сигурност какви са взривовете и кой ги е причинил.

В момента Полша обмисля да се позове на чл. 4 от договора, при който ще се консултира заедно със съюзниците си при заплаха. До момента той е активиран 5 пъти общо в Алианса, а член 4-ти е активиран 1 път при терористичните нападения в САЩ през 2001-ва година.

Източник: dir.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 3 + 7 =