Мрежа

Захариева: НАТО не е в мозъчна смърт (Обновена)

0 322

„Не считам, че НАТО е в мозъчна смърт, ако беше в такава, нямаше днес да сме всички тук. Това не означава, че нямаме някои различия. Важното послание е да бъдем обединени. Това е моето желание и желанието на България“. Това каза вицепремиерът Екатерина Захариева преди началото на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел.

Думите на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО е в „мозъчна смърт“ се превърнаха в една от най-дискутираните теми преди срещата на външните министри.

„Считам, че това, което трябва да покажем на срещата на върха в Лондон през декември, а и днес е, че въпреки различията съюзът е единен и това, което ни обединява са общите ценности. Аз лично не си представям отбраната на България без съюзничество в НАТО и сигурността на България, като цяло. НАТО е преди всичко политически съюз на споделени ценности и споделено пространство и осигурява сигурност на над 1 млрд. граждани по света“, каза още външният ни министър.

Припомни, че от 2014 г. една от важните теми е справедливото разпределение на тежестите. „България през тази година стига 3% от БВП за отбрана. Изпълняваме плана си за увеличаване на средствата за отбрана до 2024 г.“, каза още Захариева. Тя бе категорична, че сигурността на Европа е пряко свързана с НАТО и САЩ. „Всеки трябва да носи своята отговорност и не случайно българското правителство полага много усилия за модернизация на българската армия и то не само проектът за самолетите, имаме големи проекти със сухопътните войски, с морските ни войска. Всеки един съюзник е длъжен да допринася, а не само да е консуматор на сигурност“, каза още Захариева. Тя се надява съюзниците да покажат, че въпреки различията, са обединени от общи ценности.

Днес се очаква да се реши Космосът да стане 5-тот пространство на НАТО, след въздуха ,земята, водата и киберсигурността. „Няма да взимаме решение за разполагане на оръжия в Космоса, а да го използваме за наблюдение, а за отбрана и възпиране“, каза още Захариева

Външните министри ще обсъдят и предложението на Германия за нов политически анализ на съюза. Последният такъв е правен през 2010 г., като в него дори не фигурират киберзаплахите. „Така, че Китай ще бъде една от темите точно в идеята за създаване на политически и стратегически анализ на НАТО“, каза още Захариева.

Малко преди нея генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също обясни, че алиансът ще обсъди предложението на Германия за създаването на група за обсъждане на стратегически въпроси. Целта е да се прецени как можем да укрепим НАТО, като място за решаване на предизвикателствата, пред които сме изправени, каза на влизане Столтенберг. Той бе категоричен, че трябва да се преодолеят различията и много важно Европа и Северна Америка да останат единни.

Потвърди, че НАТО ще превъоръжи системата си за далечно радиолокационно откриване и управление, която наблюдава въздушното пространство и се използва както за отбрана, така и за нападение. Предстои да се подпише договор за доставка на летателни средства на стойност 1 млрд. долара.

Сред водещите теми са и сигурността в Черно море.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 3