Мрежа

Вучич: Ако не искахме решение за Косово, щяхме ли да изграждаме магистрала Ниш-Прищина?

0 108

Диалогът между Прищина и Белград бе една от основните точки, върху които държавният глава на Сърбия Александър Вучич се съсредоточи по време на речта си пред Общото събрание на ООН, отбелязва електронното издание на косовския ежедневник Gazeta Expess, предава „Фокус“.

Според сръбския президент идеалното решение трябва да бъде такова, при което никоя от страните не получава всичко, но получава достатъчно. Вучич увери, че никой не иска повече решение на косовския въпрос от официален Белград. Той припомни, че проблемът в двустранните отношения нанася сериозни икономчески щети на Сърбия и в тази връзка увери, ще търси изход от ситуацията.

Вучич цитира бившия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди, като заяви, че не може да преговаря с хора, които казват: „Това, което е мое, е мое, и това, което е твое, е по договаряне“.

Държавният глава на западната ни съседка отбеляза, че Брюкселското споразумение, подписано през 2013 г., е изпълнено изцяло само от страна на Сърбия, въпреки факта, че американският посланик Кайл Скот по-рано призова Белград да си свърши работата по задълженията, произтичащи от документа, коментират от редакцията.

„Искаме да продължим диалога въпреки напрежението, проблемите и едностранните действия на Прищина, като митата например. От решението за въвеждането им на 21 ноември 2018 г. до 21 август (2019 г.) загубихме 350 милиона евро. Тези такси ограничават и живота на сърбите. Въпреки това през цялото това време Сърбия е действала отговорно и се е опитвала да успокои ситуацията“, подчерта Вучич.

Следователно, според него, е необходимо в диалога между Косово и Сърбия да има и представител на ООН, визирайки ЮНМИК, мисията на международната организация в най-младата държава на Балканите.

„Въпреки това считам, че споразумението между сърбите и албанците е от голямо значение за стабилността на региона. Продължаваме усилията си за решение, в противен случай бихме ли изградили магистрала Ниш-Прищина? Сърбия винаги е била пресечната точка на много пътища“, припомни Вучич.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 80 − = 75