Мрежа

Върховният ирански лидер: Врагове се опитват да всяват раздор между Иран и Ирак

0 322

Върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей каза днес, че „врагове“ се опитват „да всяват раздор“ между Иран и неговия съсед Ирак, разтърсван от близо седмица от протести, при които бяха убити над 100 и ранени повече от 6000 души, предаде Франс прес.

„Иран и Ирак са страни, чиито сърце и душа са свързани. Врагове се опитват да всяват раздор, но те не успяха и заговорът им няма да даде резултат“, написа в Туитър Хаменей, без да назове тези „врагове“, предава БТА.

Според държавната информационна агенция ИСНА туитът на Хаменей е реакция на демонстрациите в Ирак, главно в столицата Багдад и южната част на страната с преобладаващо шиитско население, избухнали на 1 октомври с искания за оставката на обвиненото в корупция правителство и за икономически реформи.

Иракските власти заявиха, че сред демонстрантите са били внедрени „саботьори“ и „неустановени стрелци“, които да стрелят по протестиращите и силите на реда. Според медицински източници и правоохранителните органи сред убитите има осем членове на силите за сигурност.

На този фон Техеран призова своите сънародници да отложат поклонението си до свещения за шиитите иракски град Кербала по случай шиитския религиозен празник Арбаин на 17 октомври. На 2 октомври иранската телевизия съобщи, че три от граничните пунктове, използвани от поклонниците, са затворени. По официални данни в поклонението по случай Арбаин през 2018 г. са участвали 1,8 милиона иранци.

Техеран поддържа близки, но сложни отношения с Багдад и подкрепя няколко групировки в Ирак. Иранското влияние в Ирак се засили след американската инвазия там, довела до свалянето на диктатора Саддам Хюсеин през 2003 г. Между 1980 и 1988 г. двете страни водиха две кръвопролитни войни.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 74 − = 67