Мрежа

ВМРО закрива Хелзинкския комитет. Оттам: Мащабна реклама за изборите без пари (Обзор)

0 0

Неправителствената организация е с главна роля за освобождаването на австралиеца убиец. Тя се меси в съдебната система, пишат войводите до главния прокурор

Отговорът на БХК е, че партията на Каракачанов се страхува от своите граждани

Битката “за” и “против” Полфрийман удари Хелзинкския комитет, който преди време е дал положителна характеристика за поправилия се в затвора австралиец и опита неуспешно да го обяви за човек на годината през 2015 г.

Заради всички тези действия ВМРО поиска главният прокурор Сотир Цацаров да закрие правозащитната организация, която според войводите “упражнява недопустима намеса в съдебната система на България”.

Кандидатът за кмет на София от ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки лично депозира искането. Почти веднага от Българския хелзинкски комитет обвиниха ВМРО, че с акцията си си осигурява мащабно и безплатно медийно отразяване.

“Атаката е срещу всички правозащитни организации и възможността на гражданите да участват активно в управлението на държавата”, пише още в отговора на БХК.

Според ВМРО точно Хелзинският комитет има основна роля за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман и напомня, че тази неправителствена организация дава пред Софийския апелативен съд положителна оценка за поведението на осъдения за убийството на студента Андрей Монов австралиец в затвора . Партията на Красимир Каракачанов напомня още, че двама от съдиите в състава, пуснал предсрочно Фрийман, имали отношения с БХК – били на техни обучения. Последното твърдение бе и част от мотивите на главния прокурор, с които Цацаров настоя Върховният касационен съд да отмени предсрочното освобождаване на австралиеца. ВКС върна искането на Цацаров за доокомплектуване, но после насрочи дело по него за 23 октомври. От ВМРО са убедени, че Българският хелзинкски комитет “по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските магистрати и извършва противоконституционна, противозаконна, неморална и открито антибългарска дейност”. Това е записано и в писмото на партията до Цацаров.

ВМРО дори дава съвет на главния прокурор да види Закона за юридическите лица с нестопанска цел, където била предвидена възможност да се прекрати регистрацията на БХК.

Комитетът номинира Полфрийман за наградата “Човек на годината” през 2015 г. и е правил семинари за съдии, прокурори и следователи, които “след това решават съдбите на доказани престъпници като Полфрийман”, изтъква ВМРО в писмото до Цацаров.

Правозащитниците отговарят, че “само управленци, които се страхуват от своите граждани и тяхната свобода да се сдружават и да изразяват мнение, могат да допуснат, че е незаконно организация да прави обучения на представители на трите власти”. Хелзинкският комитет напомня, че в Европа няма забранени правозащитни организации.

Действията на ВМРО идват седмица след като партията поиска и дисциплинарно производство срещу съдия Калин Калпакчиев заради предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман.

Това пък провокира защитна вълна от 300 съдии, които подписаха писмо, инициирано от тяхна колежка в Луковит. Столичните адвокати също взеха страната на съдиите в дебата “за” и “против” свободата за Фрийман.

Партийният натиск към съдийската колегия на ВСС пък провокира Съюза на съдиите да поиска от членовете ѝ да подадат оставки. Първоначалната позиция на съдийската колегия по случая бе, че споделят усещането на близките на Андрей Монов за нарушен баланс между правото и справедливостта и ще извършат проверка на решението на апелативния съд по казуса с Полфрийман.

Полфрийман иска да махнат забраната му да напуска страната от 2007 г.

Джок Полфрийман поиска да падне първата му забрана да напуска страната от 2007 г. В понеделник чрез своя адвокат Калин Ангелов той внесе молба в Софийския градски съд. От 20 септември австралиецът е в центъра за временно настаняване в “Бусманци”, след като бе предсрочно освободен от затвора.

До момента той има две забрани да напуска България и заповед за експулсиране, издадена от шефа на дирекция “Миграция” в МВР преди няколко дни.

Първата забрана за напускане е наложена от прокуратурата веднага след задържането му за убийството на студента Андрей Монов на 28 декември 2007 г. Тя е с цел обвиняемият да не избяга зад граница, докато има разследване срещу него и делото се гледа в съда на три инстанции. Тази забрана е само за нуждите на наказателното производство. Потвърдена е и от 12-и състав на СГС при произнасяне на присъдата на първа инстанция преди години.

Затова в понеделник молбата на Полфрийман беше разпределена на този състав, макар съдията вече да е друг. Настоящият председател на състава е Даниела Талева и тя трябва да се произнесе в закрито заседание. По закон няма срок, в който да го стори.

Според адвоката на Полфрийман Калин Ангелов забраната е трябвало да отпадне веднага след прочитането на присъдата, защото тогава идва втората забрана.

Тя е наложена на Полфрийман от МВР по силата на чл. 42 от Закона за чужденците. Този текст гласи, че чужденец, който има влязла в сила присъда у нас, и не е изтърпял наказанието си, не може да напуска страната. Това е административна мярка и може да се оспорва пред административния съд в София, а не пред наказателния.

Административна е и другата санкция спрямо Полфрийман – експулсиране. Според закона принудително се извежда от страната всеки чужденец, който е излежал присъда у нас или е получил условно наказание.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 56 = 59