Мрежа

Вълна от стачки в Хърватия заплашва правителството

0 322

Вълна от стачки в Хърватия заплашват правителството на Андрей Пленкович само месеци преди страната да поеме председателството на Европейския съюз, а в страната дори се споменава възможността за предсрочни парламентарни избори, пише сръбският в. „Вечерне новости“, цитиран от БТА.

Учителите в основните и средните училища продължават да стачкуват, коалиционният партньор на управляващата Хърватска демократична общност Хърватска народна партия заяви на премиера, че ще напусне коалицията, ако не се намерят пари за по-високи заплати на учителите, със стачка заплашват полицаите, а недоволни са и медицинските сестри, обобщава изданието.

Правителството предложи увеличаване с 6 процента на всички заплати, които плаща държавата, но учителите настояват за по-високи коефициенти, които да ги изравнят с другите държавни служители. Пленкович не е съгласен с това и сега сериозно е застрашено приемането на бюджета за следващата година, ако депутатите от сегашната коалиция не гласуват за него.

През последните дни в Хърватия се разпространяват и скандални статистики за стандарта на работещите в училищата и лидерите на техните синдикати. Докато учителите получават средно от 800 до 1000 евро, заплатите на лидерите на синдикатите са 2300 евро.

„Това е почти колкото моята премиерска заплата“, реагира Пленкович, който не отхвърля и идеята за предсрочни избори, ако ситуацията се усложни още повече.

По-високи заплати може да поискат и други служители на държавна издръжка, което може да създаде общ хаос и да направи невъзможно приемането на бюджета.

Проблемът не е в основните заплати, а в коефициентите, които значително увеличават заплатите на някои категории работещи, така че служителите от администрацията получават значително повече от висококвалифицираните медицински сестри. Държавата и правителството досега не са поправили тази несправедливост и сега трябва да платят цената, посочва вестникът.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 93 − = 83