Мрежа

Вегетарианците са в по-добро здраве – не страдат от висок холестерол, подагра и рак на червото

0 108

„Вегетарианците са в по-добро здраве, те не страдат от висок холестерол, подагра, рак на дебелото черво. Освен това са по-толерантни хора“ – заяви д-р Емилова, собственик на едноименна клиника в студиото на „Нашия ден“ по повод Световния ден на вегетарианството, предаде БНР.

Тя прави тези заключения на базата на опита си като терапевт и твърди, че през практиката си има опит с около 48 хил. души.

В разговора участва и личният треньор Николай Ценков, който заема една не толкова радикална позиция и смята, че най-важното е да се храним и живеем правилно. „Хората получават здравословни плюсове, ако водят осъзнат живот, а дали ядат месо или не – не е толкова важно… просто трябва да се замислят над това как ядат, как се движат, как живеят.“

Според Ценков честият прием на месо далеч не е правилният вариант и предлага интересна формула за приема на белтъчини – за нетрениращ човек той трябва да е около грам белтък на килограм – т.е. ако тежите 60 кг, трябва да приемате 60 гр. белтъчини дневно.

В разговора се включва и Веселин Станков, запален поддръжник на веганството. Той твърди, че родители вегани могат да отгледат здраво потомство, тъй като са компетентни и информирани относно ползите и рисковете от изключването на животински протеини от диетата.

Николай Ценков изтъква, че всеки трябва да се интересува от диетата си и да яде „просветено“, тогава няма причина да се отказва от каквото и да било…

За д-р Емилова, която твърди че веганството повишава вероятността от зачеване, „децата на веганите се раждат умни и красиви, те стават отличници, не пушат и не пият“. Тя не привежда статистика, а гарантира със сърцето и опита си, че децата на вегани и вегетарианците превъзхождат останалите.

„Хората са неграмотни и затова тъпчат себе си и децата си с месо, и затова са болни – твърди още тя, и добавя, че за онези, които не искат да се отказват напълно от животинските продукти, един прием на месо седмично, но не на купено от супермаркет месо, е позволено, същото се отнася за сиренето или яйцата.

Темата за ползите – предполагаеми или реални – от вегетарианството – е от онези, които разделят мненията и водят до оживени дебати, както проличава и от разговора в студиото.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 40 − 33 =