Мрежа

„Вашингтон пост“: Тръмп държи Болтън настрана от някои ключови решения за външната политика

0 0

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е недоволен от съпротивата на своя помощник по националната сигурност Джон Болтън срещу усилията на Вашингтон за решаване на конфликта в Афганистан и се старае да го държи настрана от тази тема, предаде ТАСС, цитирайки в. „Вашингтон пост“.

Тази ситуация повдига въпроса за влиянието на Болтън в администрацията на Тръмп, отбелязва вестникът. Според негова информация името на Болтън не е било в първоначалния списък на поканените на среща на Тръмп с висши съветници, на която са били обсъждани перспективите за сключване на споразумение с талибаните. Причина били опасенията, че той и помощниците му ще бъдат против споразумението и може да разкрият подробности пред медиите, предаде БТА.

Болтън в крайна сметка получил покана, след като негов помощник я е поискал директно. По време на срещата президентът и неговият съветник са изразили противоположни позиции за политиката на САЩ в Афганистан. Разногласия между Болтън и Тръмп има и по въпросите, свързани с Иран и Северна Корея.

На фона на нарастващото напрежение Болтън се стреми да разшири дипломатическата част от работата си. Неотдавна той посети Молдова, Беларус и Украйна, срещна се със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев и играе ключова роля в политиката на САЩ по отношение на Москва, отбелязва в. „Вашингтон пост“, който смята, че въпреки разногласията с Тръмп той успява да постигне някои от целите си.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 96 − 87 =