Мрежа

Ваня Григорова прогнозира изключително тежка есен

0 1 713

Ръстът на цените продължава

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ прогнозира, че се задава много тежка есен, имайки предвид сериозния риск от продоволствена криза в съчетание с покачването на цените.

 

Като основен проблем Григорова определи повишаването на цените на торовете и горивата. САЩ дори изключиха торовете от обхвата на санкциите, които наложиха срещу страната-агресор Русия.

 

В този ред на мисли, тя предположи, че се очаква сериозно увеличение на цените. През лятото обаче ситуацията по отношение на плодовете и зеленчуците, ще остане значително стабилна. Те ще се продават на по-ниска цена, тъй като производителите вече не плащат за отопление.

Есента обаче ще дойде с редица трудности за мнозина.

 

Ваня Григорова е категорична, че пакетът от мерки за домакинствата, възлизащ на стойност 2 млрд. лева не може да облекчи домакинствата. Причината е, че преобладаваща част от тези средства – ¾ ще отидат за увеличените пенсии от 1 юли.

По всяка вероятност намалението до 0% на ДДС на хляба също няма да бъде усетено.

 

Григорова бе категорична, че се наблюдава сериозно изкривяване на пазара, особено в сектора на хлебопроизводството. Половината от цената на насъщния е съставена от ДДС и надценка, подчерта тя в ефира на Нова тв.

 

При все, че страната ни получи поисканата отсрочка за налагането на ембарго върху петрола от Руската Федерация, цените на горивата продължават да се покачват.

Източник: lupa.bg

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 30 = 36