Мрежа

В САЩ призовават за санкции срещу Турция, ако нарушава споразумението за Сирия

0 108

Американски сенатори от Републиканската и Демократическата партия поискаха от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп да ги информира ако се окажат истина твърденията, че Турция нарушава прекратяването на огъня в Сирия и ако е така да отвърне на това с налагане на строги санкции, предаде Ройтерс.

Призивът е отправен от републиканските сенатори Линдзи Греъм и Марша Блекбърн и от демократичните сенатори Крис Ван Холън, Ричард Блумънтал и Джейн Шахийн в писмо до американския държавен секретар Майк Помпейо. Тези сенатори бяха сред най-големите критици на решението на Тръмп да изтегли американските сили от по-голямата част от Сирия, което мнозина възприеха като изоставяне на кюрдските сили, които се сражаваха години наред с американските военни срещу „Ислямска държава“, съобщава БТА.

В писмото сенаторите цитират сведения, че турските сили действат извън договорената „зона за сигурност“ в Североизточна Сирия и че турски и подкрепяни от тях сили атакуват сирийските кюрди близо до Тал Тамр.

„На няколко пъти президентът Тръмп заплаши да унищожи турската икономика, ако Турция нарушава задълженията си. В съответствие с тази позиция, ние призоваваме администрацията да предприеме бързи мерки, за да бъде приложено споразумението от 17 октомври със строги икономически санкции“, казват сенаторите и допълват, че ще продължат с усилията си да прокарат проект на закон за санкции в Конгреса.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 3