Мрежа

Уволненият бивш главен прокурор на Украйна: Разследването срещу Burisma беше прекратено заради САЩ

0 215

Уволненият Главен прокурор на Украйна, който е в центъра на скандала около бившия американски вицепрезидент Джо Байдън, е заявил в частен разговор с личния адвокат на президента на САЩ Руди Джулиани по-рано тази година, че е получил нареждане да изостави разследването на свързаната със сина на Байдън газова компания, показват детайли от този разговор, които бяха предадени на Конгреса от генералния инспектор на Държавния департамент, съобщава Fox News.

Американският телевизионен канал е получил копие от бележките на Джулиани от неговия разговор с уволнения украински прокурор Виктор Шокин през януари 2019 година. В тях се твърди, че „неговите разследвания са спрени заради страх от САЩ“, предава Фокус.

„Господин Шокин се опитва да продължи разследването, но през или около юни или юли 2015 година посланикът на САЩ Джефри Пайет му казва, че разследването трябва да се пипа с бели ръкавици, което, според господин Шокин, означава да не се прави нищо по него“, гласят бележките от разговора. В тях се твърди също, че на Шокин му е казано, че Байдън е спрял американска помощ за Украйна заради разследването.

Главният прокурор е уволнен през април 2016 година, а въпросният случай е „закрит от настоящия Главен прокурор Юрий Луценко“, пак според записките на Джулиани. Въпреки неговите твърдения, Шокин е постоянно обвиняван в корупция от двете страни на Атлантика.

Но ролята на Байдън в тази история е обратно под светлините на прожекторите, след като Демократическата партия започна разследване за импийчмънт заради усилията на Тръмп да убеди Украйна да поднови разследването на действията на бившия американски вицепрезидент.

Байдън, който иска да замени като президент Доналд Тръмп след изборите през 2020 година, веднъж се похвалил пред камерите, че когато е бил вицепрезидент и е ръководил украинската политика на администрацията на Барак Обама успешно е притиснал Киев да уволни Шокин, който тогава е Главен прокурор и по това време разследва основателя на Burisma Holdings, където Хънтър Байдън имаше много доходоносна роля в борда.

Съюзниците на демократа обаче твърдят, че неговата намеса, която предизвика уволнението на Шокин, няма нищо общо със сина му, а по-скоро е свързана с корупционните проблеми на Украйна. Кампанията „Байдън“ също нападна Джулиани и разкритикува остро медиите, че му предостави ефирно време. Кампанията пише на NBC News, CBS News, Fox News и CNN, за да изрази „сериозна загриженост, че продължавате да пускате Руди Джулиани в ефир, за да разпространявате фалшиви, развенчани теории на конспирацията от името на Доналд Тръмп“.

The Wall Street Journal съобщи миналата седмица, че към момента на намесата на Байдън, разследването на Burisma е било затихнало.

Но тогава Шокин, според интервюто с Джулиани, е разследвал Микола Злочевски, бившият министър на екологията и природните ресурси на Украйна – също основател на Burisma. Хънтър Байдън е назначен в борда на компанията от Злочевски, „за да се защити самият той“, както твърди бившият украински Главен прокурор.

Интервюто, за което се твърди, че е извършено от Джулиани, се проведе на 23 януари 2019 г. в офис на Park Avenue в Ню Йорк. Шокин е бил интервюиран по телефона и са използвани преводачи – един в Украйна и един в Ню Йорк, според бележките, получени от Fox News.

В изявление пред телевизионния канал, след като този доклад е публикуван за първи път, Джулиани каза, че подробностите са събрани преди Байдън да обяви кандидатурата си за президент и тези обвинения да стигнат до него.

„Проучих ги като част от задълженията ми като адвокат да покажа, че престъпленията не са извършени от моя клиент, а от демократите. Не исках да разследвам Джо Байдън. Не разследвах Джо Байдън“, заяви Джулиани.

Той също така потвърди, че е внесъл документите в Държавния департамент, като каза, че е разочарован, че не са разследвани.

„Може би сега ще го направят“, каза бившият кмет на Ню Йорк.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 17 − = 12