Мрежа

„Уолстрийт джърнъл“: Демократите май помогнаха на Тръмп за втори мандат

0 108

Демократите в Камарата на представителите в САЩ гласуваха за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, но като изключим одобрителните реакции на медиите, какво постигнаха те? Не успяха да убедят страната в правотата на действията си; поставиха нов, нисък стандарт за президентски импийчмънт; Тръмп ще бъде оправдан в Сената, а демократите може би дори му помогнаха да бъде преизбран догодина. Поздравления за „Съпротивата“, пише в редакционна статия в. „Уолстрийт джърнъл“.

Ентусиазираният от импийчмънта печат ще заклейми републиканците, че ги е страх от Тръмп или че са морални продажници. Само че проблемът не е дали републиканците имат чиста или гузна съвест. Проблемът са слабите аргументи и непочтеният начин, по който демократите подходиха към случая, коментира американският ежедневник, предава „Дневник“.

Процесът в Камарата на представителите бе несправедлив. Демократите в комисията по разузнаването отхвърлиха предложените от Републиканската партия свидетели, в комисията по правните въпроси не позволиха на републиканците да организират свои изслушвания и действаха припряно, за да приключат по-бързо дебатите и гласуването.

По същество демократите се вкопчиха в един безразсъден външнополитически ход на Тръмп и го изопачиха до обвинения в корупция и изнудване. Показателно е, че основанията за импийчмънт не включваха обвинения в конкретни престъпления, а вместо това бяха абстрактни твърдения за „злоупотреба с власт“ и „възпрепятстване на работата на Конгреса“, отбелязва „Уолстрийт джърнъл“.

Само ден след гласуването в Камарата на представителите процедурата по импийчмънт прерасна от безумие във фарс, добавя в друга редакционна статия американското издание.

Председателят на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси сега заплашва да задържи предаването на обвиненията в Сената, докато горната камара не приеме условия по процеса, които тя и лявата й фракция смятат за адекватни.

Американската конституция дава на Камарата на представителите право да гласува импийчмънт, а на Сената – да отсъди по импийчмънта. Пелоси обаче иска да използва обвиненията, които долната камара прокара, за да принуди горната да направи каквото тя иска. Целта, изглежда, е процесът в Сената да се превърне във второ разследване за импийчмънт с надеждата да изскочи нещо ново и републиканците да бъдат принудени да отстранят Тръмп от президентския пост, коментира „Уолстрийт джърнъл“.

Не това обаче са целели бащите основатели, когато са измислили процеса в Сената, който трябва да съди президента въз основа на обвиненията, одобрени от Камарата на представителите, допълва вестникът.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 60 − 51 =