Мрежа

Украйна задържала руски танкер заради инцидента в Керченския проток

0 1

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) съобщи днес, че е задържала руски танкер в украинското пристанище Измаил заради предполагаемото му участие в инцидента от ноември в Керченския проток, довел до задържането от Русия на три украински плавателни съда, предаде Ройтерс.

ССУ заяви, че плавателният съд „Ника спирит“, който преди носел името „Нейма“, влязъл в пристанището на Измаил, след което бил идентифициран и задържан.

Русия задържа корабите и техните екипажи близо до Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 година, припомня БТА.

По време на инцидента в Керченския проток от 25 ноември руските кораби стреляха по украинските, което предизвика сериозна криза на фона на и без това обтегнатите отношения между двете страни. Русия задържа украинските плавателни съдове и 24 украинци на борда им, припомня Асошиейтед прес.

ССУ посочва, че по информация на украинската гранична охрана корабът е разпознат по международната информационна система ЕКУАСИС (EQUASIS) „като вече известният танкер „Нейма“, който бил използван за затваряне на Керченския проток и блокиране на украинските кораби в района, предаде ТАСС.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.