Мрежа

Турция отговори на Гърция: Откажете се!

0 536

Турция отново се закани на Гърция

Турският министър на външните работи Чавушоглу днес говори на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Германия Хайко Маас, който по-рано посети и Гърция с намерение да съдейства за потушаване на напрежението между двете съседни страни, предава БТА.

В отговор на призивите на Маас, Чавушоглу заяви, че Гърция и кипърските гърци са тези, които покачват напрежението в региона.

Атина също отправи към Анкара сходни обвинения, предаде Анадолската агенция. Чавушоглу 

„Откажете се от тези глезотии“, заяви още турският министър в обръщение към Гърция.

Той отправи предупреждение към гърците да не задълбочават ескалацията и допълни, че Турция има готовност да предприеме необходимите действия.

От казаното от Чавушоглу стана ясно, че Анкара е готова за диалог по въпросите, но това е невъзможно да се осъществи при предварителните условия, поставени от Гърция, предава Ройтерс.

Маас е категоричен, че диалогът е възможен, пише БЛИЦ.

Междувременно стана ясно, че Гърция започва военно учение в Средиземно море, при което ще бъдат използвани истински боеприпаси. 

Това е отговорът на Атина на турските проучвания в района остров Крит. Гръцките военни разпространиха кадри от учението, което извършват съвместно с американските морски и военновъздушни сили.

Атина настоява ЕК да наложи санкции на Турция заради спора с газовите находища в Средиземно море.

Властите в Гърция съобщават, че до осем месеца ще е готова и нова ограда по границата с Турция, която ще е с дължина 27 км и ще бъде с метър по-висока от сегашната.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 81 − 74 =