Мрежа

Тръмп: Кюрдите в Сирия може да освободят пленени бойци на „Ислямска държава“

108

Американският президент Доналд Тръмп каза днес, че предвожданите от кюрдите сили в Североизточна Сирия може да освободят задържани бойци на групировката „Ислямска държава“, за да накарат САЩ да върнат своите войски в района, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Настъплението на Турция в Сирия предизвика тревога, че бойците на „Ислямска държава“, задържани от предвожданите от кюрдите сили, които са американски съюзници, може да избягат и да възродят групировката. Твърди се, че много бойци вече са избягали, предава БТА.

„Кюрдите може да освободят някои, за да ни въвлекат“, написа Тръмп в Туитър. По думите му бойците може лесно да бъдат отново заловени. „Лесно е да бъдат отново заловени от Турция или европейските държави, откъдето мнозина са дошли, но трябва да се действа бързо“, каза той.

„Ние не възнамеряваме да участваме в още една война между хора, които се сражават помежду си от 200 години. Европа имаше възможност да получи своите затворници от „Ислямска държава“, но не искаше да плати цената. „Нека САЩ да платят,“, си казваше тя“, заяви Тръмп.

„Наистина ли хората мислят, че трябва да влезем във война с членуващата в НАТО Турция? Войните, които никога не свършват, ще приключат“, каза той.

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.