Мрежа

Търговци и производители на горива ще стачкуват, ако няма промени в Закона за горивата

0 1

До окончателното приемане на Закона за изменение и допълнение /ЗИД/ на Закона за горивата от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива обявиха стачна готовност под надслов „Жълтите жилетки“. Това каза говорителят на Асоциацията Симо Симов, съобщава БТА.

„Ние обявяваме протестна готовност под надслов „Жълтите жилетки“, тъй като не сме доволни, че изработеният за шест месеца ЗИД към сега действащия закон в Министерството на икономиката забуксува и не е внесен за разглеждане в парламента“, каза Симо Симов. Той добави, че предстоящата парламентарна ваканция заради изборите е предпоставка този закон да бъде забавен.

На 27 октомври изтича срокът за регистрация по вече действащата наредба. Според Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива от 28-ми никой от тях няма да може законно да упражнява дистрибуция и търговия с петролни продукти. От Асоциацията считат, че проблемът ще бъде и за потребителите, които не са се регистрирали – земеделци, строители, от минната асоциация, пристанища и т.н.

На 23 юли 2019 г. бе обнародвана наредбата за реда и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, която влезе в сила от 26 юли. С приемането й за търговците на горива започна да тече тримесечният срок за задължителната регистрация в Министерство на икономиката.

От Асоциацията обявиха, че ако парламентът, докато излезе във ваканция, приеме удължаване на срока за регистрация, протестите няма да започнат след седмица.

Все пак от Асоциацията изтъкнаха, че протестната готовност остава, докато не бъдат приети окончателно промените в закона.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 75 − = 72