Мрежа

Трансплантология в Турция: Нов живот за пациентите с нов орган

0 1

Нивото на трансплантология в Турция е едно от най-високите в света. Според турското здравно министерство в страната се извършват повече от 5000 трансплантации на органи годишно – повече от където и да е другаде в Европа. 75% от органите са от живи донори. Турция се нарежда сред първите три страни в света по живо донорство благодарение на технологично развитата си медицинска инфраструктура и натрупания богат опит.

Сред лидерите е по брой операции – трансплантация на черен дроб, бъбреци, костен мозък, както при възрастни, така и при деца.

Броят на донорите на органи в Турция надхвърля 500 000 благодарение на кампании за повишаване на осведомеността, провеждани всяка година по време на Националната седмица за даряване на органи.

Всеки кандидат-донор – местен или от чужбина – преминава обстойни медицински и етични тестове.

Обикновено чуждите пациенти трябва да пристигнат с донорите си – роднини до 4-та степен, но има и изключения. Например, ако пациент, който се нуждае от трансплантация на костен мозък, не успява да намери подходящ свързан донор у дома, той може да се възползва от услугите на турската национална донорска банка.

Чуждестранни пациенти, които се нуждаят от трансплантация на ретината, също могат да се възползват от донорска банка.

Трансплантациите на органи в Турция се извършват според най-новите протоколи с използването на високотехнологично операционно оборудване. Това позволява на турските трансплантолози да оперират дори и много малки бебета с тегло от 4 до 6 килограма.

Сред постиженията на съвременната трансплантология е широко разпространеното използване на лапароскопска и роботизирана хирургия. Турските хирурзи например, използват роботизирана хирургия за трансплантация на бъбреци. Роботиката лесно достига до места, трудно достижими с ръце. Това помага да се избегнат широки тъканни отвори и значително намалява следоперативния престой в болницата.

Трансплантацията на стволови клетки е друго бързо развиващо се направление в Турция. Терапията със стволови клетки показва добри резултати при сериозни заболявания като церебрална парализа, травми на гръбначния мозък, цироза и някои автоимунни заболявания. С други думи, стволовите клетки помагат там, където традиционната медицина е безсилна. Те се използват за заместване на функционални клетки, които са загинали в резултат на контузия или болест. За повечето пациенти това е единственият шанс, ако не за пълно възстановяване, то поне за подобрено качество на живота.

Като цяло здравеопазването в Турция се развива много бързо, като правителството финансира обучението на лекари в чужбина и закупуването на модерно оборудване. През последните 20 години общите инвестиции в тази област достигат 30 милиарда долара.

През 2005 г. Турският съвет за медицински туризъм (THTC) е създаден с цел да развива международен медицински туризъм и подпомагане на чуждестранни пациенти. Днес THTC е най-голямата асоциация в здравеопазването не само в Турция, но и в света с 375 членове, включително болници и клиники, термични и рехабилитационни центрове, хотели, здравни центрове, както и мрежа от 167 представителства в 92 държави от цял свят.

Благодарение на развитата инфраструктура и уникалното съотношение на цена и качество на медицинските услуги, около 1 милион души от цял свят идват в Турция всяка година, за да се подлагат на диагностика и лечение. И това не е изненадващо, защото днес Турция е наравно с водещите европейски и световни държави във всички областина медицината. Много турски лекари са били на обучения и стажове в Германия, други европейски страни и САЩ. В същото време цената на медицинските услуги в Турция е много по-достъпна, отколкото в Западна Европа, Америка или Израел.

Най-добрите турски клиники са сертифицирани по най-високите международни стандарти за качество за предоставяне на медицински услуги на пациенти – JCI и TEMOS International.

„Турция предлага отлични възможности за здравеопазване. Ежедневно получаваме заявки за лечение и рехабилитация от 165 страни, предимно сложни случаи в областта на онкологията, трансплантологията, неврохирургията, ортопедията, кардиологията както при възрастни, така и при деца” – казва Емин Чакмак, председател на Турския съвет за медицински туризъм (ТНТС).

Наред с помощта за избор на клиника, Турският съвет за медицински туризъм предоставя на чуждестранните пациенти допълнителни предимства като безплатни летищни трансфери, отстъпки за настаняване в хотел в Турция, осигуряване на безплатен преводач и други.

Научете повече от представителите на Турския съвет за медицински туризъм в България:

Тел.: (+ 359) 89 6241677, (+ 359) 87 7307499

[email protected]

https://thtdc.org/

* Разговорите ще бъдат таксувани според тарифите на вашия оператор.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 48 − = 41