Мрежа

Тежка прогноза за българите: Очаква ни голяма секира

Експерти смятат, че съвсем скоро ще бъдат вдигнати данъците, за да напълнят хазната

0 429

Родни експерти в сферата на икономиката смятат, че предстои сериозни вдигане на данъците от страна на държавата. Този ход според тях ще бъде необходим, за да се попълнят дупките в държавния бюджет поради сложната ситуация. Те са на мнение, че държавата няма да предприеме актуализиране на бюджета. Подобно твърдение направи и служебният министър на финансите Росица Велкова, която заяви, че няма пари за извънредни разходи.

Други икономисти споделят, че стабилността на бюджета след кризата през 1997-ма година не трябва да се приема за даденост, а той е плод на много усилия от различни правителства. Към момента не сме зле, но нещата много лесно могат да станат притеснителни, ако няма навременни мерки, коментират други специалисти в тази област.

Икономистът от Институт за пазарна икономика Лъчезар Богданов сподели, че повишената инфлация реално погледнато помага за приходите в хазната. Колкото по-големи са цените, толкова повече е основата за данъци, които събира държавата.

Той също така насочи вниманието и за събираемостта на данъците, което е много важно за стабилното функциониране на държавата. Неговата надежда е, че служебният кабинет ще вложи усилия в тази посока и НАП и Митниците ще работят сериозно.

Източник: blitz.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 9 + 1 =