Мрежа

Танева за разпространението на чумата: Вероятно е проявена небрежност

0 108

„Очевидно и безспорно е, че забележките на еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис имат основание, но не мога да ги коментирам освен в настоящата ситуация да направим максимално възможното, за да се овладее кризата със заболяването Африканска чума по свинете“.

Това коментира пред журналисти днес министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по повод критиките, отправени от страна на еврокомисаря и отправената заплаха, че свиневъдството в България ще бъде ликвидирано. По думите й небрежност вероятно е проявена по време на превенцията на заболяването, предава БТА.

Нека не забравяме, че граничим с Румъния, страната с близо 1600 огнища на АЧС, с много евтаназирани свине, 1300 само за миналата година от промишлените комплекси, информира министърът. И в момента болни животни и там свободно се разхождат.

„Г-н Андрюкайтис винаги е помагал на България, с него имам прекрасни отношения в предишния си мандат на министър. Той беше комисарят, който подкрепи страната ни и в много кратки срокове се справихме много бързо със заболяването. Нещо повече българските ветеринарни власти изготвиха пътна карта за справянето със заразния модуларен дерматит в Европа“, коментира министър Танева. Тя посочи, че по наше искане в страната са двама експерти на Европейската комисия по здравеопазването, които са на терен. Част от препоръките им са да бъдат изчистени всички трупове на диви прасета, заразени с АЧС. За целта утре в МЗХГ ще се състои среща с всички председатели на Ловните и горските сдружения, които да съдействат за организиране мероприятието.Друг установен от експертите проблем е, „че има доза недоверие, че мерките се изпълняват с цел доказване изпълнението на мерките, а не по същество и в този смисъл обучителният процес е много важен“, посочи Танева. По този повод учени са в Северна България, в областните комисии и населени места, за да обясняват на хората темите по заболяването проблемите с личните стопанства.

По отношение на личните стопанства, които са основен вектор на заболяването, ще се инициира и дебат в Европейския парламент, каза министърът.

Земеделският министър участва в дискусия на тема „ОСП 2021- 2027 г“ в столичен хотел заедно с представители на целия бранш.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.