Мрежа

Съюзници на Тръмп оказали натиск над Украйна за смяна на ръководството на „Нафтогаз“

0 429

Съюзници на американския президент Доналд Тръмп са оказвали през пролетта натиск върху Украйна за смяна на ръководството на украинската държавна компания „Нафтогаз“, предаде Асошиейтед прес.

Според източници на агенцията става дума за бизнесмени, поддържащи Републиканската партия. Те са се възползвали от връзките си с президента Тръмп и с неговия личен адвокат Руди Джулиани, за да опитат да сменят ръководството на „Нафтогаз“. Замисълът им е бил впоследствие с помощта на новото ръководство да бъдат сключвани изгодни договори между украинската компания и компании, контролирани от съюзници на Тръмп, предава БТА.

Бизнесмените започнали да упражняват натиск върху Украйна по този въпрос още по времето на бившия украински президент Петро Порошенко, който загуби на президентските избори тази година. За президент на Украйна бе избран Володимир Зеленски, чийто разговор с Тръмп за бившия американски вицепрезидент Джо Байдън е сега в центъра на разследването в Камарата на представителите за импийчмънт на Тръмп.

Опитите за смяна на ръководството на „Нафтогаз“ продължили и след идването на власт на Зеленски. В тях взел участие и американският министър на енергетиката Рик Пери, отбелязва Асошиейтед прес. Министърът упражнил натиск върху Зеленски да уволни членовете на надзорния съвет на компанията и на тяхно място да назначи хора, посочени в изтогвен от Пери списък.

Не е ясно дали опитите на Пери за смяна на ръководството на „Нафтогаз“ са били съгласувани със съюзниците на Джулиани. Не е ясно и каква помощ (ако въобще е предоставял такава) е оказвал Джулиани на клиентите си при упражняването на натиск за сключване на договори за продажба на газ с украинската компания.

Пери и Джулиани отричат да са извършили нещо нередно.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 14 = 16