Мрежа

Световен недостиг и глобален бой за… танкери за газ

Цените за превоз на газ в тези специализирани кораби растат главоломно

0 536

Енергийната криза докара друго явление в световен мащаб. Наблюдава се недостиг на специализираните кораби за превоз на втечнения газ. Засиленото търсене на подобни услуги рязко им повиши цените, а също така и става много трудно да бъдат наети.

Това се случи, след като държави от Европа значително увеличиха потреблението на втечнения газ – LNG от САЩ и Катар например. Вследствие на намалените доставки от Русия и затрудненията с плащането търсенето на синьото гориво се ориентира към алтернативни доставчици.

По такъв начин Европа е сериозна конкуренция на югоизточна Азия и по-точно Южна Корея и Япония, които също нарасна сериозно търсенето на LNG.

От своя страна тази международна обстановка доведе до увеличаване на поръчките на производство на танкери за LPG.

От последната информация става ясно, че Русия смята да затвори за неплануван ремонт на газопровода Северен поток 1. Тази новина повлия сериозно на световния газов пазар и само за един ден продажната му цена бе увеличена с около 14%.

Предполага се, че при премахването на локдауна в Китай за коронавируса и връщането му към нормалните темпове на работа, газта ще скочи още и ще доведе до още по-голям дефицит на газ и танкери в световен мащаб.

Източник: dir.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 5 = 3