Мрежа

Страхотия! Река Дунав се превръща в пустиня

Засушаването поставя пред изпитания корабоплаването по най-дългата река в Европа

0 1 285

На много места състоянието на река Дунав е повече от критично.

За съжаление реката е напът да се превърне в пустиня с множеството критично пресъхнали участъци. Освен това прави впечатление, че бреговете се оголват все повече и повече.

Кадри от дрон извадиха на показ плачевната картина при остров Люляк, който се намира близо до Русе и в момента се е превърнал в полуостров.
Заради пресъхването на единия от ръкавите по европейския воден коридор, до острова вече може да се отиде и пеша.

Към момента от дъното на река Дунав се копаят инертни материали. Любителите на офроуда пък са открили там нови трасета за джиповете и моторите си.

Прави впечатление, че от известно време насам по средата между България и северната ни съседка Румъния, вече има плажуващи. Нивото на реката в българския участък е критично ниско. Засушаването на най-дългата река в Европа поставя пред сериозни изпитания корабоплаването в Европа.

При все, че край Ново село е регистрирано трисантиметрово покачване, то не покрива критичния минимум, който да осигури нормалното преминаване на плавателните съдове.
Преобладаващата част от круизните кораби изчакват по-добри условия, докато пък други се движат със значително по-малко товари.

За момента въпреки затрудненията работата на пристанищен терминал Видин-Юг продължава, но пристанищния оператор разкрива, че е трудно.
Източник: dunavmost.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 41 + = 50