Най-голямата зала за катерене на Балканите отвори врати

Уникалното съоръжение се намира в София

https://mreja.bg/sport/nay-golyamata-zala-za-katerene-na-balkanite-otvori-vrati-6/128516 Mreja.bg
Най-голямата зала за катерене на Балканите отвори врати

Уникалното съоръжение се намира в София

В София бе открита най-голямата зала за катерене на Балканския полуостров - "Balkan Climbing". Залата  разполага с катерачна площ от над 3000 кв. м. и над 300 различни маршрута за катерене. Съоръженията са пригодени както за професионалисти, така и за любители на спорта на всяка възраст.

Главна роля в откриването имаха световните шампиони от националния ни отбор по спортно катерене Александра Тоткова и Николай Русев, които направиха демонстрация на съоръженията. В демонстрацията се включиха още катерачи от различни поколения, най-малкият от които на 6 години, а най-възрастният на 79.

По един от най-трудните маршрути в залата пък премина легендарният Николай Петков - първият и единствен човек, обходил трите ръба на Еверест. На 65-годишна възраст той показа невероятните си умения, обирайки аплодисментите на присъстващите. Маршрутите тества и Кънчо Долапчиев един от доайените на ски алпинизма, взел участие в легендарната българската експедиция до Еверест през 1984 г

Звездното спортно присъствие бе допълнено от олимпийската ни шампионка в бокса - Стойка Кръстева, както и великият Йордан Йовчев.  Двамата също се покатериха успешно по една от стените и изразиха възхищението си от залата "Балкан".

На откриването вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел заяви, че за спорта и приключенския дух граници няма.

„Спортът дава волята да се превърнеш в шампион, да даваш най-доброто от себе си. Спортът е сила за постигане на резултати и да не познава граници човешкият дух и тяло. Днес откриваме съоръжение на световно ниво. Спортна зала за катерене и тренировъчен център „Балкан“ е уникална по рода си зала – модерна и иновативна, прекрасно място за спорт и подготовка за състезания. В този нов тренировъчен център талантливите спортисти на България могат да развиват уменията си и носят още по-високи постижения за страната ни“, заяви Мария Габриел.

„Положените усилия имат своя резултат и това е зала "Балкан". Това съоръжение ще допринесе много за популяризирането и развитието на спортното катерене в България, Европа и света“, заяви Георги Пенев, помощник треньор на националния отбор по катерене на България и представляващ зала ,,Балкан“.

„Амбициите и мечтите ни са насочени към децата. Залата е проектирана за всяка възраст, подходяща е като започнем от деца над три, три години и половина и стигнем до най-възрастните любители на спорта“, сподели Ивайло Радков.

На 29-ти февруари залата ще бъде със свободен достъп и е отворена от 7,30 до 23 ч за всички любители на спортът, а специален гост ще бъде австрийският скален катерач Якоб Шуберт, който е четирикратен световен шампион и три пъти носител на Световната купа по катерене. Той е в България, за да направи демонстрация на залата.

Залата се намира на ул. "187-а" в София и предлага неповторимо преживяване на всички любители на спортното катерене. "Балкан" разполага с катерачна площ от над 3000 кв. м., което я прави най-голямата на Балканския полуостров. Това не е просто зала за катерене, а цяла катерачна вселена.

В залата има забавление и за най-малките посетители. Детската зона е близо 250 квадратни метра, а в нея има 2 пързалки. В съоръжението има и стена за скорост, покриваща стандартите на IFSC, обособена фитнес зона със съвременни уреди, а също така бар и ресторант.

В залата има близо 40 TRUBLUE аутобилея, от които да се възползвате, когато нямате с кого да катерите. Специално обособена боулдър зона със 730 кв. м. катерачна площ и възможност за над 240 боулдър проблема, Moonboard, Kilterboard, Threadwall и campus board, зона за деца, стена за скорост, покриваща стандартите на Международната федерация за спортно катерене.

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.