Мрежа

Сомалийски ислямисти нападнаха с коли бомби американска база и военен конвой на ЕС

0 0

Две нападения с коли бомби бяха извършени днес в Сомалия срещу база на американски войници на около 10 километра северозападно от Могадишу и срещу военен конвой на Европейския съюз в столицата, съобщиха източници от силите за сигурност, цитирани от Франс прес.

Две силни експлозии се чуха в базата Баледол, където са настанени американски военни съветници, обучители на командоси от националната сомалийска армия, и на писта за излитане на военни дронове, последвани от престрелка, посочи още свидетел на атаката. Ислямистите от групировката Аш Шабаб, свързана с Ал Каида, поеха отговорност, предава БТА.

В Могадишу кола, заредена с експлозиви, се вряза в конвой, превозващ италиански военни съветници от тренировъчната мисия на ЕС в Сомалия, натоварена с подготовката на сомалийската армия.

Мисията на ЕС потвърди в комюнике, че един от конвоите й, на връщане от вила Гашандига, където се помещават министерството на отбраната и генералният щаб на сомалийската армия, е бил атакуван днес в Могадишу.

„Нито един войник на EUTM-S не е пострадал при експлозията“, посочи мисията, като уточни, че два автомобила са били повредени.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 25 = 26