Мрежа

Смъртта на кралицата отново разпали войната за мистичния диамант

Редица страни претендират, че е тяхна собственост

0 2 248

Кончината на Елизабет Втора отново разпали войната за мистичния диамант Кохинор – едно от съкровищата на света.

Не една, а цели четири държави претендират, че диамантът им принадлежи и искат той да им бъде върнат.

Мълвата носи, че кралицата-консорт Камила Паркър-Боулс ще носи въпросния диамант на коронацията на крал Чарлз III.
В момента Кохинор или Планината на светлината се намира в лондонския Тауър, заедно с останалите бижута, притежание на короната. Оригиналът е бил около 191 карата. След обработката му той е станал точно 105.6 карата (21.12 грама).

Предполага се, че диамантът е открит през XIII век в южна Индия.
Той се появява на короната на „Пауновата династия“ на моголския шах Джахан. Въпреки невероятната му големина, диамантът все пак е втора цигулка на рубина Тимур, защото предпочитанията на моголите са към цветни камъни.

Ценният камък бива пренесен в Англия от лорд Далхоулси – шотланския генерал-губернатор на Индия. Показан е през 1851 г. по време на Великата изложба. Всички обаче остават изключително разочаровани и поради тази причина съпругът на кралица Виктория – принц Албер нарежда той отново да бъде шлифован.

По същото време стартират и слуховете, че известният диамант е прокълнат и всеки, който го носи ще бъде застигнат от огромно нещастие, предвид факта, че е свързан с множество кървави битки в историята си. Вероятно именно заради тези слухове той така и не става част от кралската колекция, а кралица Виктория го носи изключително рядко и то като брошка.

След това той бива поставен в короните на кралиците Александра и Мери, а през 1937 г. е централен диамант в короната на кралицата-майка Елизабет.
Диамантът се появи за последно преди 20 години, когато короната бе поставена върху ковчега й по време на погребението.
Източник: lupa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 19 + = 28