Мрежа

Слагат Тръмп на дръвника? Пардон, грешка

0 215

Демократите започнаха импийчмънт,

но май изпързаляха своя кандидат

След като, кажи-речи, 3 години се канят, американските демократи най-сетне официално поискаха главата на президента Доналд Тръмп – те започнаха в долната камара на Конгреса процедурата по импийчмънт, т.е. повдигане на обвинение за “тежки престъпления и лошо поведение” (high crimes and misdemeanors).

След като е “импийчнат”, президентът може да бъде освободен от поста, но само ако Сенатът го осъди с две трети мнозинство. Което засега изглежда невероятно.

По-вероятно самите демократи паднаха в капан. Тръмп сигурно ще се измъкне сух, но големият губещ от опита за импийчмънт се очертава да бъде главната им надежда за президентските избори догодина – бившият вицепрезидент Джо Байдън. Странична жертва се оказва украинският президент Володомир Зеленски, който сега е поставен между Сцила и Харибда. В по-далечен план скандалът може да засегне фамилията Клинтън и близкия до нея украински олигарх Пинчук, както и вездесъщия Сорос – пръв душманин на Тръмп по всички фронтове.

Повод за текущия скандал стана един телефонен разговор на Тръмп с новия украински президент Зеленски. Анонимен “сигнализатор” (whistleblower – надуващ свирката) от разузнаването подал сигнал до службите, че Тръмп поискал от Зеленски да извади кирливите ризи на Джо Байдън. Ако не, САЩ нямало да отпуснат обещаната военна помощ. Поводът за импийчмънта стана именно това обвързване на помощта с разследването, което би трябвало да е престъпление.

В отговор

Тръмп публикува

текста на

разговора със

Зеленски

(https://www.scribd.com/document/427409665/Ukraine-Call-Transcript#fullscreen&from_embed)

Там наистина се споменава за Байдън, но няма и дума за американската помощ. Докато пиша тези редове, очаква се да излезе наяве и сигналът на “свирчото” от тайните служби. Засега се знае, че той не е имал достъп до самия президентски разговор, а научил от трето лице.

Сюжетът е следният. По време на президентството на Обама вицепрезидентът Байдън поема връзките с Украйна като ресор, среща се с най-видните украински политици и олигарси, след което синът му Хънтър е назначен в борда на компанията “Бурисма холдингс” – най-големия производител на газ в Украйна. Хънтър няма абсолютно никакъв опит в енергийния бизнес, но в продължение на 5 г. получава заплата от 50 хиляди долара месечно, без да работи. Общо взема към 3 милиона долара.

Тези пари обаче се оказват мъдра инвестиция. В един момент генералният прокурор на Украйна Виктор Шохин започва да разследва “Бурисма” за корупция. На помощ идва американският вицепрезидент. Той строява украинските лидери, нахоква ги и ги вкарва в релсите.

Естествено, тази история се разказва по най-различни начини. В много от версиите Джо Байдън не е ни лук ял, ни лук мирисал. Уви, той сам си слага примката на една среща в Съвета по международни отношения, която е качена в ютюб:

“Получих уверения от Порошенко и от Яценюк, че ще вземат мерки срещу този прокурор, но не направиха нищо. Тогава им казах – ние няма да ви дадем този милиард долара. Те казаха – ти нямаш тази власт, не си президент… Аз отговорих – Обадете му се! Казах ви, няма да получите този милиард долара! Погледнах си часовника и казах – аз си тръгвам след 6 часа. Ако дотогава прокурорът не е уволнен, няма да получите парите. Е, кучият му син! Уволниха го и на мястото му сложиха солиден човек…” (https://www.youtube.com/watch?v=UXA–dj2-CY)

Може би и други западни лидери

така уволняват

прокурорите на

туземците,

но за пръв път това лъсва като въшка на челото на атлантическите ценности. Явно Байдън не е най-ярката крушка в лампиона на демократите.

Затова една от версиите е, че “свирчото” от тайните служби е искал да помогне на следващите президентски кандидати – Елизабет Уорън, Бърни Сандърс и още двайсетина демократи. Другата е, че говорителката на долната камара Нанси Пелоси е била подложена на мощен натиск от радикалното в партията най-сетне да импийчне Тръмп.

В разговора Зеленски обещава да помогне на разследването за чуждата намеса в американските избори през 2019 г. Както читателят вече знае, това е най-големият шпионски скандал в човешката история. В заговора да бъде свален от поста американският президент са замесени всички тайни служби на САЩ, както и на Великобритания, Италия, дори далечна Австралия. Но най-замесена може би ще се окаже Украйна. През 2016 г., разтревожена от проруските подмятания на Тръмп, тя прави голяма грешка – залага на Хилари. Сега Зеленски ще трябва сериозно да се старае, за да спечели отново благоволението на Белия дом.

От друга страна, демократическите конгресмени го предупреждават да стои настрана, иначе ще си има неприятности.

Не му е лесно на Зеленски – каквото и да избере, все ще сбърка.

Задачата му е с много неизвестни. Не е известно кой ще спечели президентските избори в САЩ догодина. Не е известно и кой ще спечели в двете камари. Напълно възможно е Тръмп да се преизбере, но все пак да бъде импийчнат. На кого да заложи?

Но за това – в друга статия. Украинската връзка в заговора срещу Тръмп е твърде сложна и трябва да бъде предмет на друг текст. Засега голямата сензация в разговора между президентите са следните думи на Тръмп:

“Бих искал да научиш какво се случи с тази цялата ситуация с Украйна, казват, че Клаудстрайк… май един от вашите богаташи… Сървъра, казват, че Украйна го държи…”

Очевидно става дума за сървъра на Демократическата партия, който бил хакнат от тайните служби на Русия и информацията попада в ръцете на Уикилийкс. Така Кремъл помогнал на Тръмп и попречил на Хилари Клинтън според официалната версия.

“Клаудстрайк” е американската компания за киберсигурност, която получи достъп до сървъра на демократите и даде информацията за руската намеса. В резултат Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинение срещу 12 руски офицери от разузнаването, срещу Русия бяха наложени санкции и на практика тя попадна в изолация. И всичко заради хакването на този сървър.

Любопитното е, че демократите не са дали сървъра на ФБР, а на една частна компания. При това свързана с фамилията Клинтън. Сега в медиите има десетки статии, че всъщност става дума не за един сървър, а за над 140 сървъра, от които повечето са в “облака” и така нататък, и така нататък. И че като повдига тази тема, Тръмп показва своето въпиещо компютърно невежество.

Но истина е, че винаги има поне един физически сървър с поне един физически хард диск. Виртуалните копия на този харддиск в “облака” могат да бъдат редактирани, докато във физическия харддиск винаги остават следи от изтритата информация. Между другото на сцената излязоха група пенсионирани специалисти от ЦРУ и ФБР, според които сървърът на Демократическата партия изобщо не е хакван, а информацията е свалена с голяма скорост през USB порт върху физически носител.

Случайно ли Тръмп свързва Украйна, сървъра и “Клаудстрайк” в едно? Или може би алцхаймерът се е пошегувал с него? Но Тръмп е непредсказуем. Често ужким по погрешка се подхвърля на медиите някакъв гаф, а после се оказва, че са налапали стръв.

Според конституцията президентът първо трябва да бъде импийчнат в долната камара с просто мнозинство, но след това Сенатът трябва да се произнесе дали е виновен с квалифицирано мнозинство от две трети. Това изглежда малко вероятно, тъй като в Сената имат мнозинство републиканците. Досега двама президенти на САЩ са били импийчнати, но и двамата са оставени на поста в Сената.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 6 + 4 =