Защо британският Върховен съд навлиза в непознати политически води?

https://mreja.bg/skandali/zashto-britanskiyat-varhoven-sad-navliza-v-nepoznati-politicheski-vodi/59396 Mreja.bg
Защо британският Върховен съд навлиза в непознати политически води?


Скоро британският Върховен съд ще излезе с решаващо и безпрецедентно становище, от което зависи съществуването на краткото управление на премиера Борис Джонсън и което ще ожесточи още повече споровете около мъчителната тригодишна сага с Брекзит.

Това е първият случай, когато от Върховния съд се иска да се произнесе по преустановяването на работата на парламента от британски лидер.

Знак за сериозността на проблема е, че 11 от 12-те членове на съда изслушват юридическите оспорвания на решението на Джонсън да удължи почивката на парламента до 14 октомври.

Ищците, както и много опозиционни депутати, обвиняват Джонсън, че лъже обществеността за причините за спирането на работата на парламента.

Спазвайки парламентарния протокол, премиерът е помолил кралица Елизабет Втора да одобри удължаването на почивката на парламента, което означава, че той е обвинен и в заблуждаване на монарха.

Джонсън каза, че иска да внесе управленската програма на правителството си на нова сесия на парламента.

Критици обаче го обвиниха, че се опитва да ограничи парламентарния контрол с наближаването на крайния срок за излизане на Великобритания от ЕС, 31 октомври, който Джонсън се зарече да спази със или без споразумение.

"Никой човек със здрав разсъдък не повярва на посочената от Борис Джонсън причина за спиране на работата на парламента", каза говорителят на опозиционната Лейбъристка партия по въпросите на Брекзит Киър Стармър.

Макар че подкрепящи Брекзит депутати и други поддръжници на Джонсън да твърдят, че това е политически процес, председателката на Върховния съд Бренда Хейл подчерта вчера, че съдиите ще разгледат само правните аспекти на преустановяването на работата на парламента.

Настанен във внушителна сграда в близост до парламента, Върховният съд е последната апелативна инстанция за всички граждански дела във Великобритания и за наказателни дела от Англия, Уелс и Северна Ирландия.

Въпреки че само парламентът има правомощието да приема или отменя закони, съдът е върховен арбитър по всички спорове за юридически тълкувания.

Съдът също може да поиска от парламента да преразгледа нормативен акт, ако смята, че някой нов закон влиза в конфликт със законодателство, което вече е в сила.

"Той разглежда дела с най-голямо обществено или конституционно значение, които засягат цялото население", се казва на официалния сайт на съда.

Малко съдебни казуси, ако изобщо има такива, са били по-важни от настоящия. Последният път, когато 11 съдии от Върховния съд са заседавали заедно, беше през януари 2017 г., когато съдът се произнесе в полза на Джина Милър - активистка, водеща кампания против Брекзит - която оспори намерението на предишния консервативен премиер Тереза Мей да започне процедурата по Брекзит без гласуване в парламента.

Милър сезира английски съд заради решението на Джонсън да преустанови работата на парламента и след съдебно решение в полза на правителството обжалва във Върховния съд.

От друга страна, най-висшият съд в Шотландия постанови, че това спиране на работата на парламента е "незаконно, тъй като е имало за цел да осуети работата на парламента".

Шотландските съдии също заявиха, че според тях Джонсън се е стремил да издейства преустановяването на работата на парламента "по потаен начин".

Джонсън обаче все така настоява, че спирането на работата на парламента ще му позволи да прокара програмата си за подобряване на здравните услуги, на работата на полицията и други "приоритети за хората".

"До момента парламентът се е провалил в изпълняването на волята на народа", заяви той онлайн миналата седмица в отговор на въпрос дали правителството му е антидемократично и авторитарно.

Джонсън имаше предвид референдума за Брекзит от 2016 г., на който 52 процента от избирателите гласуваха за напускане на ЕС.

Британският премиер заяви, че "парламентът ще има предостатъчно време да разгледа споразумението", което той се надява да сключи на срещата на върха на ЕС на 17 и 18 октомври.

(От БТА)

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.