Замърсяване, нитрати, хром и манган са установени в питейната вода в Плевенско

https://mreja.bg/skandali/zamarsyavane-nitrati-hrom-i-mangan-sa-ustanoveni-v-piteynata-voda-v-plevensko/59657 Mreja.bg
Замърсяване, нитрати, хром и манган са установени в питейната вода в Плевенско


Замърсяване, нитрати, хром и манган над допустимото са установени в питейната вода в четири селища в Плевенско. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ по линия на мониторинга на питейната вода на селища с централно водоснабдяване.

В две от изследваните водни проби, взети миналата седмица от село Божурица, са открити наднормени количества нитрати и хром. Също хром над допустимото е установено и във водата на село Загражден - в две проби. В проба от село Крета са регистрирани неприемливи цвят и мътност на водата, както и тройно количество манган над допустимото по стандарт. В две проби от село Буковлък е открито замърсяване от колиформи, предаде БТА. 

Общо от 14 изследвани проби в лабораторията на РЗИ - Плевен, от седем селища в региона, половината не са отговорили на изискванията за качество, посочват от инспекцията.

Предприети са мерки за административна принуда във връзка с констатираните нарушения във водоснабдяването. Инспекцията е съставила акт и е издала предписание за отстраняване на нередностите.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.