Захариева участва в неформалния съвет на външните министри от ЕС в Хелзинки

https://mreja.bg/skandali/zaharieva-uchastva-v-neformalniya-savet-na-vanshnite-ministri-ot-es-v-helzinki/58144 Mreja.bg
Захариева участва в неформалния съвет на външните министри от ЕС в Хелзинки


На 29 и 30 август 2019 г. вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в неформалната среща на министрите на външните работи „Гимних” в Хелзинки, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Министрите на външните работи и министрите на отбраната обсъдиха предизвикателствата на хибридните заплахи, като поставиха висока оценка на работата на Центъра за високи постижения за противодействие на хибридните заплахи в Хелзинки. Подчертана бе необходимостта от по-нататъшно развитие и разширяване на взаимодействието с НАТО за успешно противодействие на хибридните заплахи.

Първите дипломати на ЕС дискутираха също напрежението в Залива. Изтъкната бе необходимостта от мерки за намаляване на напрежението и за гарантиране на свободата на корабоплаването в региона. Общо бе мнението относно необходимостта от продължаване на усилията на ЕС за запазване на Споразумението по ядрената програма на Иран.

Министрите на външните работи на ЕС проведоха дискусия със страните от Западните Балкани с основен фокус върху регионалното сътрудничество. Отбелязана бе важната роля на Берлинския процес за подобряване на свързаността в региона. Бяха изразени очаквания, че предстоящото съвместно председателство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес ще даде нов силен тласък на регионалното сътрудничество.

ЕС трябва да покаже, че е надежден партньор и да вземе решение за започване на преговори за членство с Република Северна Македония и Албания, призова Захариева колегите си. Според нея е необходимо да се обърне специално внимание за мерки срещу напускането на младите хора, които са бъдещето на нашия регион. Само през 2018 г. 2,2 процента от населението на Албания и 2,1 процента от населението на Република Северна Македония са напуснали страната по данни на Евростат.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.