Захариева се срещна с колегата си от Киргизката република Чингиз Айдарбеков (Снимки)

https://mreja.bg/skandali/zaharieva-se-sreshtna-s-kolegata-si-ot-kirgizkata-republika-chingiz-aydarbekov-snimki/59754 Mreja.bg
Захариева се срещна с колегата си от Киргизката република Чингиз Айдарбеков (Снимки)


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе среща с министъра на външните работи на Киргизката република Чингиз Айдарбеков. Срещата се състоя по време на участието на Захариева в 74-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

И двамата министри се обединиха около мнението, че отношенията между двете страни са приятелски, но не са добре развити. Едно от ярките направления в европейската политика на Киргизстан е именно стремежът за активизиране на връзките с държавите – членки на ЕС от Централна и Източна Европа, включително и с България. Това беше и част от разговора между двамата, като министър Захариева акцентира върху факта, че страната ни може да бъде врата за стоки от Киргизстан към Европа.

Двустранният стокообмен през 2018 г. е 10,442,500 долара. Българският износ е за 5,236,800 долара. Водещите стоки в българския експорт за киргизкия пазар през 2018 г. са миялни машини и машини и устройства за бутилиране (32%); печатни произведения, включващи картини, гравюри и фотографии (27,5 %), медикаменти (11,1 %). Износът на Киргизстан за България през 2018 г. се формира предимно от зеленчуци със сухи бобови чушки (86,3%) и тютюн (13,3%).

Министерството на външните работи на България е готово да развие външнополитическия диалог и да съдейства за цялостното разширяване на двустранните отношения, заяви министър Захариева по време на срещата. България разглежда обмена на акредитирани посланици между двете страни като приоритет, като се има предвид необходимостта от улесняване на сътрудничеството между институциите, подпомагането на гражданите и контакта между хората. Уверена съм, че дейността на двамата посланици ще допринесе за развитието на нашите отношения в политическата, правната, икономическата и социалната област. Считаме, че и двете страни могат да планират политически консултации през 2020 г. или в началото на 2021 г., след като нашите определени посланици поемат функциите си, категорична беше още министър Захариева.

От своя страна Чингиз Айдарбеков благодари за срещата и заяви, че Киргизстан има интерес от развиването на отношенията между двете страни.

В рамките на 73-та редовна сесия на ОС на ООН в Ню Йорк през 2018 г. министър Захариева проведе среща с тогавашния външен министър на Киргизстан Ерлан Абдилдаев. Двамата министри си размениха покани за посещения, като решиха да се започнат консултации на ниво заместник-министър, които да завършат с изработването на план за интензифициране на двустранното сътрудничество между Киргизстан и България.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.