"Вечерне новости": Дмитрий Медведев може да посети Сърбия на 20 октомври

https://mreja.bg/skandali/vecherne-novosti-dmitriy-medvedev-mozhe-da-poseti-sarbiya-na-20-oktomvri/58796 Mreja.bg
"Вечерне новости": Дмитрий Медведев може да посети Сърбия на 20 октомври


Руският премиер Дмитрий Медведев може да бъде гост на честването на 75 години от освобождаването на Белград през Втората световна война, в което е участвала съветската армия, пише в. "Вечерне новости". През уикенда президентът Александър Вучич каза, че Сърбия скоро може да бъде домакин на още един високопоставен руски представител. Посещението на Медведев обаче още не е потвърдено официално. Изданието посочва, че посещението на руския премиер ще бъде добра възможност за разглеждане на всички въпроси от взаимен интерес, включително политически, икономически и военнотехнически, предаде БТА.

Ревизията на историята в Хърватия е плашеща не само за Сърбия и региона, но и за цяла Европа, това е проблем на Европейския съюз, заяви сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от в. "Политика". Бърнабич предупреди за нарастването на национализма в Хърватия и все по-честите инциденти и нападения срещу сърби. Според нея цялата предизборна кампания в Хърватия се върти около Сърбия и това кой е по-голям националист в негативен смисъл. "Това не допринася за отношенията. Каквото и да направи Сърбия, Хърватия го смята за провокация", каза Бърнабич по повод решение на хърватските власти да не позволят на сръбска военна делегация да присъства на възпоменателна церемония за жертвите на хърватския концлагер Ясеновац.

Ако искаме Вучич да си отиде, трябва да го победим на избори, казва генералният секретар на Лигата на социалдемократите във Войводина Боян Костреш в интервю за в. "Данас". Говорейки за бойкота на изборите и "фалшивото опозиционерство", Костреш изтъква, че в никакъв случай гражданските сблъсъци не бива да бъдат опция. "Истинската опозиция" според него би трябвало да предложи съвсем нова по същността си програма и концепция по отношение на Вучич, вместо да се състезава с него по национализъм и "подмазване" на Путин.

Връщането на американската дипломация на Балканите, очевидно провокирано от неспособността на Европейския съюз да разреши косовския проблем, предизвика нервност в ЕС и сега от там идват пратеници, за да видят какво може да се направи след дипломатическия крах на Федерика Могерини, пише в. "Блиц". Един от тях, Петер Байер, депутат в германския Бундестаг и специален докладчик за Балканите, миналата седмица се срещна със сръбския президент Александър Вучич, с директора на правителствената служба за Косово Марко Джурич. Байер каза, че в разговор с Вучич е посочил примера на двете Германии, които известно време съществуваха паралелно, без да се признават взаимно, но и без да блокират взаимно членството си в международни организации. Това съвместно съществуване според Байер е възможно и за Сърбия и Косово, но без повторното обединение, с което завършиха отношенията на двете Германии.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.