Увеличението на средствата за заплати в бюджета за 2020 г. ще е повече от 1 млрд лв.

https://mreja.bg/skandali/uvelichenieto-na-sredstvata-za-zaplati-v-byudzheta-za-2020-g-shte-e-poveche-ot-1-mlrd-lv/59689 Mreja.bg
Увеличението на средствата за заплати в бюджета за 2020 г. ще е повече от 1 млрд лв.


Увеличението на средствата за заплати в бюджета за следващата година ще е повече от 1 милиард лева и ще е близко до исканото от синдиката, каза днес във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА. 

Той допълни, че синдикатът е имал няколко неофициални срещи с финансовия министър и има уверението, че порядъкът на увеличение на средствата за работни заплати за следващата година ще е съизмеримо с исканото от КНСБ. Димитров припомни, че синдикатът иска в бюджета за следващата година 1.270 милиарда лева повече пари за заплати спрямо бюджет 2019. Той каза, че към момента очакваният фонд "Работна заплата" в бюджета за тази година е около 9.450 милиарда лева. За конкретика по сектори и браншове е още рано да се говори, коментира още той. Смятам, че следващите седмица-две ще имаме повече новини, които ще съобщим заедно с финансовия министър, посочи Димитров. Средното увеличение което иска синдикатът е 12-13 процента.

Синдикалистът коментира още, че потенциал за протести и напрежение има в поне три сектора в страната. По думите му единият е здравеопазването. Според него за този сектор трябва час по скоро да се намери решение. Димитров каза, че синдикатът е посочил конкретните си искания към здравния министър. КНСБ предлага поне три проектни решения за законови изменения, които да направят възможно увеличението на заплатите и достигането им до записаното в КТД. Димитров каза, че става въпрос и за медицинските специалисти, и за лекарите.

Вторият сектор, в който има напрежение, е социалните дейности и социалните услуги. Според Димитров там положението е изключително тежко, както по отношение на работата, така и по отношение на заплащането. Третият сектор, в който смятам че има условия за напрежение поне в части от него, е културата, в това число и медиите, според Димитров.

Той допълни, че тази есен поне за тези три сектора трябва да се намерят решения с допълнителни средства от бюджета, като се изчака да се види какво е изпълнението му за деветмесечието. Димитров съобщи, че синдикатът вече е поискал допълнително 13 милиона лева за социални дейности, с които могат да се увеличат с 10-12 процента заплатите в сектора. При възможност средства трябва да се додадат където има нужда и в здравеопазването, и в сферата на културата, обобщи синдикалистът.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.