Учени обориха твърдението, че Жана Калман не е рекордьорка по дълголетие

https://mreja.bg/skandali/ucheni-oboriha-tvardenieto-che-zhana-kalman-ne-e-rekordyorka-po-dalgoletie/59362 Mreja.bg
Учени обориха твърдението, че Жана Калман не е рекордьорка по дълголетие


Спорове за рекорда за дълголетие на французойката Жана Калман, която почина на 122-годишна възраст през 1997 г., възникнаха отново, след като изследване на френски и швейцарски учени отхвърли хипотезата на руски специалисти, че става въпрос за измама, предаде Франс прес.

Твърдението, че французойката, която се прочу в края на 20-и век с необичайното си дълголетие, не е Жана Калман, а единствената й дъщеря Ивон, която си присвоила самоличността й през 1934 г., е лишено от основания, заявиха авторите на изследването. То е базирано върху нови документи и математически модели, предава БТА.

Според Жан-Мари Робин от Френския институт за здравеопазване и медицински изследвания и д-р Франсоа Ерман от Университетската болница в Женева, това е "теория на заговора". Сред авторите на новото изследване са също д-р Мишел Алар и епидемиологът Бернар Жьон.

Руските специалисти обаче поддържат версията си, уверявайки, че скоро ще отговорят на публикацията на френските и швейцарските учени, за да докажат, че е несериозна и съдържа много пропуски и грешки.

В края на 2018 г. геронтологът Валерий Новоселов и математикът Николай Зак предизвикаха сензация, като заявиха, че починалата през 1997 г. възрастна дама всъщност е дъщерята на Жана Калман - Ивон. Тя умряла на 99-годишна възраст и 63 години ползвала самоличността на майка си, за да избегне плащане на данък наследство.

Новоселов сега заяви, че френските и швейцарските учени приписват грешки на световната научна общност и целия свят, за да не се откажат от резултатите от предишните си изследвания.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Gerontology.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.