Тропически риби плуват край Европа, обичайните видове мигрират на север

https://mreja.bg/skandali/tropicheski-ribi-pluvat-kray-evropa-obichaynite-vidove-migrirat-na-sever/59632 Mreja.bg
Тропически риби плуват край Европа, обичайните видове мигрират на север


Треската и писията могат да присъстват все още редовно на европейските трапези за вечеря, но тъй като изменението на климата загрява океаните, обичайните видове се насочват към по-хладни северни води – с дълбоки потенциални последствия за рибните запаси и потребителите.

Експертите твърдят, че видове като червения тон и други видове от тропиците плуват към затоплящите се морета на Европа, докато риба като треската мигрира на север, информира АФП.

“Ще виждаме по-малко от познатите ни риби и ще сме свидетели на миграцията на тропически риби, която не сме познавали (тук) досега”, каза Клара Улрих, учен по рибарство и помощник-директор във Френския изследователски институт за изследване на морето, предава БГНЕС.

Тя каза, че тропическа риби, наблюдавана в горещи райони, пристигат в европейски води.

Улрих обясни, че такива видове като треската не са изчезнали от европейските води, но ще има по-малко от тях по френското и испанското крайбрежие и повече в по-студения климат, като например край бреговете на Норвегия и Шотландия.

“Рибните популации на юг стават все по-малко продуктивни и следователно плътността им намалява”, каза Улрих.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.