Трима прокурори в семейството на новия апелативен обвинител на София Радослав Димов

https://mreja.bg/skandali/trima-prokurori-v-semeystvoto-na-noviya-apelativen-obvinitel-na-sofiya-radoslav-dimov/59297 Mreja.bg
Трима прокурори в семейството на новия апелативен обвинител на София Радослав Димов


Майка му е първата жена на такъв пост в България

Радослав Димов ще седне за втори път в шефския стол в апелативна прокуратура. Този път обаче не във Велико Търново и не като детето на първата жена, апелативна прокурорка в страната, каквато е майка му Аня Димова. В сряда той бе избран от прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет за новия апелативен прокурор на София.

“Майка ми е причината да стана прокурор. Тя и баща ми ми дадоха любовта към професията и предопределиха избора ми”, казва Димов. Спомня си времето, когато майка му била в районната прокуратура в родната им Горна Оряховица и той за първи път видял символа на институцията - щит и меч. Баща му Димо също е обвинител. После Аня станала окръжен прокурор във Велико Търново, а след време и първата жена апелативен прокурор в България. Тя е била и председател на апелативната прокуратура в старопрестолния град. “Майка ми бе първият човек, на когото се обадих след избора ми”, казва Димов. Тя го поздравила и му пожелала много успехи.

Малко след като бе избран, Димов тръгна към старото си работно място в сградата, известна като Военното НДК в София, не с кола или такси, а с метрото. В Софийската районна прокуратура е минала цялата му професионална кариера на обвинител. В последните 2 години пък бе и ръководител на структурата, след като преди това 9 г. бе сред заместниците. Преди да постъпи в прокуратурата пък, е военен полицай. След като влиза в резерва на Въоръжените сили на Република България, Димов постъпва в СРП през 2001 г. като младши прокурор. По това време там има едва 76 прокурори, а днес са 3 пъти повече - 214. “Тогава го нямаше магистратското училище и буквално на първия ден човек трябваше да влезе в съдебна зала. Бях шашнат и въобще не знаех какво се случва”, спомня си Димов. Шокът бил толкова голям, че днес не помни какво е било делото. За 18 г. Димов е минал през всички длъжности в СРП - от младши прокурор до зам. районен обвинител и изпълняващ функциите районен прокурор на София. “Участвал съм в изграждането на СРП, познавам процесите в нея”, каза той при изслушването си във ВСС.

През годините при него са минали много дела, няма нито едно, което да е прекратил по липса на доказателства срещу обвиняем. Най-голям отпечатък у него оставил процес за изнасилване. “Беше преди повече от 10 г. Делото бе много тежко, а подсъдимият - ужасно нагъл”, спомня си Димов. Арогантното държание обаче не помогнало на изнасилвача да отърве кожата. Той получил 7 г. затвор, което тогава било максималното наказание. Заради стари осъждания му добавили още 5 г. и виновният и досега е в затвора.

Приятелство от студентски години вкарва Димов за пръв път в медийната светлина през 2012 г. Тогава в пресата изтича информация, че началник в СРП е обядвал с подсъдимия в новосъздадения по онова време спецсъд Владислав Мирчев. Никой не казва името на обвинителя, а дискретно се подават инициали - Р. Д.

Единствено Димов отговаря на профила. Заради случая е назначена проверка от инспектората на Върховната касационна прокуратура. Заключението е, че Димов не е нарушил етичния кодекс на магистратите. “С Владо сме приятели от първи курс в университета. Запознахме се там и оттогава поддържаме отношения”, казва Димов.

И докато той сменил тогата на студента с червената - прокурорска, състудентът му избрал друг път. “Захвана се с бизнес, от който аз не разбирам нищо. Никога не сме обсъждали работата”, обяснява прокурорът. Делото срещу Мирчев за източване на ДДС е окончателно прекратено и той излиза чист от случая. Освен родителите на Димов, но и съпругата му Божидара е прокурорка. Двамата се запознават покрай работата.

Обвинителят има и 15-годишна дъщеря, ученичка. Дали тя ще стане прокурор, Димов не знае.

Сред промените, които ще внесе на новото място, са прокурори от Апелативна прокуратура да са ресорни по определени престъпления и да помагат на колегите си от долните нива. Поставя си за цел и да има повече дела за корупционни престъпления.

Сега се разчита само на спецпрокуратурата, но не тя е компетентната при поискан от дребен чиновник подкуп или дори почерпка за катаджия.

И при предишнотото му избиране за шеф Димов почна с промените. Тогава сред първите му задачи бе прокурорите, наблюдавали дадено разследване, да защитават обвинението и в съдебна зала. По онова време делата влизат техни колеги. Ефектът бе повишаване на броя осъдителни присъди.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.