Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Виолета Василева ни предлага рецепта за лека торта, приготвена с бишкоти и козунак, който може да купите от всеки хранителен магазин.
ПРОДУКТИ
500-600 г козунак
1 пакет бишкоти
1 ч.ч. прясно мляко
2 бурканчета домашно сладко - в случая от праскови и от ягоди
2 кофички кисело мляко
1 ч.ч. захар
2 пакетчета желатин
шоколадови пръчици и стафиди за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Вземаме форма за торта с падащо дъно. Обвиваме с прозрачно фолио основата ѝ и я сглобяваме. Подреждаме по стените на ринга бишкоти. На дъното поставяме плътно нарязани филии от козунака с дебелина около 2 см.
Напояваме ги с половината от прясното мляко и намазваме с едното сладко, в моя случай от праскови. Разбъркваме едната кофичка кисело мляко с 1/2 ч.ч. захар с вилица или с миксер. Важното е да не останат бучки в него.
Разтваряме едното пакетче желатин в 100 мл вода. Когато набъбне, го затопляме за секунди в микровълновата до разтопяването му. Прибавяме го към киселото мляко и разбъркваме отново. Изсипваме равномерно върху сладкото и позаглаждаме. Оставяме в хладилника за около час, за да стегне. Повтаряме същото с втори ред козунак, напояваме, сладко от ягоди и отново кисело мляко със захар и желатин.
Връщаме в хладилника за час, за да стегне. Освобождаваме тортата от ринга, като преди това леко с ножче минаваме по стените ѝ, за да не се разпадне. Поръсваме обилно с шоколадови пръчици и стафиди.
Източник: https:www.24chasa.bg