Свидетелят срещу Иванчева: Няма да търпя! Наслагва се усещането, че да познаваш Ваклин, е престъпление (Обзор)

https://mreja.bg/skandali/svidetelyat-sreshtu-ivancheva-nyama-da-tarpya-naslagva-se-useshtaneto-che-da-poznavash-vaklin-e-prestaplenie-obzor/57269 Mreja.bg
Свидетелят срещу Иванчева: Няма да търпя! Наслагва се усещането, че да познаваш Ваклин, е престъпление (Обзор)


Предприемачът смята, че публикациите срещу него се появяват нарочно, докато тече кампанията за избор на главен прокурор

Цацаров и заместниците му Иван Гешев и Мария Шишкова са уверили, че застават зад всеки свидетел в защита на правата му

Основният свидетел по делото срещу бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева – Александър Ваклин, се срещна с ръководството на прокуратурата, за да съобщи, че е подложен на натиск.

На разговора в Съдебната палата в понеделник присъствали главният прокурор Сотир Цацаров и заместниците му Мария Шишкова и Иван Гешев, който е кандидат за следващ обвинител №1.

Срещата е била по молба на самия Ваклин. Бизнесменът е заявил, че срещу него и семейството му има “системен и целенасочен натиск”. Причината - показанията му като свидетел на прокуратурата по делото срещу бившата кметица на столичния район “Младост”.

Пред “24 часа” предприемачът уточни, че е потърсил прокуратурата,

защото е

непримирим към

тиражираните по

негов адрес

лъжи

“Започна да се наслагва усещането, че да познаваш Александър Ваклин, е престъпление... Че да познаваш Александър Ваклин, значи, че трябва да си подадеш оставката...”, каза още свидетелят по делото за подкуп срещу Иванчева.

Пред главния прокурор и заместниците му той дал за пример публикация в сайта “Биволъ” от 7 август, в която е въвлечено името на жената на Иван Гешев Детелина Ханчева.

“В публикацията се обясняваше, че аз съм построил сграда, в която жената на Гешев си е купила апартамент. Аз даже не познавам жена му! И никога не съм я виждал!”, отсече Ваклин.

И продължи: “Нямам нищо общо с тази сграда, но това няма никакво значение, дори и да бях я построил... Това пак няма никаво значение! Не съм направил никакво престъпление”.

Според бизнесмена публикацията нарочно се появила по време на кампанията за нов главен прокурор, която започна през юли.

Ваклин е на мнение, че е мишена на злонамерени атаки,

защото е

изпълнил

задълженията на

гражданин да

съобщи за

престъпление

“Не, не трябва да си замълча и да приема откровен рекет от страна на администрацията”, добави бизнесменът, от чийто сигнал в КПКОНПИ тръгна разследването срещу Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и бившия кмет на “Младост” Петко Дюлгеров (повече за делото виж по-долу) и да се примиря с това.

Ваклин смята, че манипулацията на общественото мнение започнала веднага след задържането на Иванчева.

Становището на прокуратурата е, че

свободата на

изразяване на

мнение не може

да се използва

за уронване на

правата и

доброто име

на друг

“С подобни публикации свободата на словото се изопачава до свобода на оклеветяване, открити нападки и подстрекаване към насилие”, написаха от прокуратурата след срещата с Ваклин.

Главният прокурор и заместниците му са изразили своето разбиране към проблемите на предприемача.

Уверили са, че ще застанат зад всеки свидетел в защита на правата му.

“Ръководството на прокуратурата е на категоричната позиция, че са недопустими опити за натиск върху свидетели и уронване на доброто им име. Недопустими са и всякакви опити за манипулиране на общественото мнение спрямо хора, изпълнили гражданския си дълг”, се казва още в съобщението.

Делото за подкуп срещу бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева тръгва на втора инстанция през есента.

И тя, и прокуратурата атакуват присъдата от първа инстанция, на която Иванчева получи 20 г. затвор. В мотивите към присъдата стана ясно, че Иванчева не само е поискала 187 500 евро, но и е получила въпросните 70 000 евро. Оправдателната присъда в тази част е резултат на тълкуване на съдия Хинов, според което няма как да бъде осъдена за приемане на подкуп, след като сама го е поискала, а не ѝ е бил предложен. Нещо повече, в мотивите се казва, че Десислава Иванчева е утвърдила модел на управление на “Младост”, при който е съсредоточила в себе си и законодателните, и изпълнителните правомощия.

Според съда корупционните прояви на Иванчева дори не се ограничават до случая с Ваклин, а от нейни разговори с Петко Дюлгеров личало, че е имало и много други подобни случаи, като тя му споделяла, че “сега пиленцето е кацнало на рамото ѝ.”

Александър Ваклин е дал сигнал на главния прокурор и срещу поправките в Закона за защита от шума в околната среда, които бяха гласувани през юни по инициатива на Валери Симеонов. Бизнесменът моли Цацаров да сезира Конституционния съд, защото според него те противоречат на няколко закона и пречат на строителите да работят.

“Поправките в закона за шума рефлектират върху всички работещи в сферата на строителството. По данни на статистиката това са 185 хил. души. Още 197 хил. души са заети в поддържащи индустрии около строителството. Това са над 382 хил. работещи граждани. Изменението гласи, че се забранява шумщш по време на строителство от 14 до 16 ч и от 23 до 8 ч. Санкциите са огромни глоби, конфискация на техника и спиране на строителни обекти. За пръв път ставаме свидетели на прокарано изцяло на тъмно изменение, което грубо дискриминира и цели да унищожи един стопански отрасъл”, пише в сигнала на Ваклин до Цацаров. Според него тази поправка е прецедент и нарушава едновременно 5 члена от Конституцията, 4 члена от Закона за нормативните актове, Кодекса на труда и други.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.