Специалисти разкриха причината за кървавочервеното небе над Индонезия

https://mreja.bg/skandali/specialisti-razkriha-prichinata-za-karvavochervenoto-nebe-nad-indoneziya/59609 Mreja.bg
Специалисти разкриха причината за кървавочервеното небе над Индонезия


Докато димът от горските пожари в Индонезия често просто затъмнява видимостта със задушаваща мъгла, части от остров Суматра наскоро станаха свидетели на кървавочервено небе, причината за което се крие във взаимодействието между слънчевата светлина с димни частици във въздуха, предаде Ройтерс.

Индонезия от месеци води борба с горските пожари. Местен жител, заснел кървавочервеното небе в събота, споделя: "Имаше силни ветрове и смогът беше гъст. Явлението продължи от обяд до вечерта, дишането беше доста трудно през този ден", предава БТА.

Събитието бързо завладя социалните медии. Само за три дни видео, изобразяващо кървавочервеното небе, беше гледано в Инстаграм над 600 000 пъти.

За да се оцвети небето в кървавочервено, във въздуха трябва да има налични аерозоли, обяснява базираният в САЩ учен А. Р. Равишанкара, цитиран от сп. "Сайънтифик американ".

Аерозолите представляват твърди или течни частици във въздуха, които могат да са резултат от естествени процеси или човешка дейност. В естествена форма те идват от горски пожари, прах, разнесен от пясъчни бури, морски "прах", вулканични изригвания.

От индонезийската метеорологична агенция съобщиха, че небето е почервеняло над части от Суматра поради разсейване на слънчевата светлина от частици, носещи се във въздуха, известно като разсейване на Ми.

Димът е бил особено гъст в района Муаро Джамби на Суматра.

За индонезийците явлението е толкова загадъчно, колкото и притеснително. "Това е Земята, не Марс. Това е Джамби, не откритият космос. Ние сме човешки същества, които имат нужда да дишат чист въздух, не дим", пише загрижен потребител на Туитър.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.