Софийската опера откри сезона с концерт за Гяуров, продължил почти четири часа

https://mreja.bg/skandali/sofiyskata-opera-otkri-sezona-s-koncert-za-gyaurov-prodalzhil-pochti-chetiri-chasa/59521 Mreja.bg
Софийската опера откри сезона с концерт за Гяуров, продължил почти четири часа


Концертът, посветен на 90-годишнината на Николай Гяуров, с който Софийската опера и балет откри снощи сезона си, продължи почти 4 часа. Той представи под формата на изпълнения на живо и видеозаписи знакови изпълнения на великия български бас – „Борис Годунов“, „Хованщина“, „Дон Карлос“, „Мефистофел“, „Дон Кихот“ и събра на едно място три поколения певци, български и чужди – такива, които са пели с Гяуров и все още са активни на сцената, български певци, които в момента покоряват световните сцени и най-младите солисти на Софийската опера. С видеопослания и писма, прочетени от сцената, се включиха също големият италиански баритон Ренато Брузон, Анна Томова-Синтова и президентът Румен Радев.

Голямата българска певица Райна Кабаиванска предложи Софийската опера и балет да се нарече на името на Гяуров и разказа за първите му стъпки на италианска сцена, на които е била пряк свидетел. Тя го е съпровождала и му е превеждала през 1960 г., когато Гяуров за първи път стъпва на сцената на миланската Скала в знаков спектакъл на „Борис Годунов“, в който ролята на Годунов пее Борис Христов, а на Варлаам – Гяуров. „Именно от този момент в Италия започнахме да казваме „Мамма миа, българите идват!“, почти както няколко века по-рано сме казвали „Мамма миа, турците идват“, каза водещият на концерта, италианският журналист Андреа Мерли.

Райна Кабаиванска бе провъзгласена за почетен член на Софийската опера и балет от директора на операта акад. Пламен Карталов. Същото отличие бе присъдено на участващата в концерта Долора Заджик – американски мецосопран, която изпълни в първата част на концерта арията на Марфа от „Борис Годунов“. Заджик, която българската публика познава досега единствено от киносезона на „Метрополитен опера“ и видя преди две години в ролята на Азучена в директно предаване от Ню Йорк, ще има майсторски клас в София. За почетен член на Софийската опера и балет бе провъзгласен и маестро Елио Бонкомпани, който дирижира концерта.

Освен видеофрагментите с участията на Гяуров най-много аплодисменти от публиката изтръгнаха големите български певци, които шестват по световните сцени: тенорът Калуди Калудов, сопраното Цветелина Василева и басът Орлин Анастасов, за които е рядкост да бъдат събрани на една сцена и то в София.

Първата част на концерта, която продължи над два часа и половина, бе обединена около руските опери „Борис Годунов“ и „Хованщнина“. Смъртта на Борис изпълни басът Светозар Рангелов, а арията на Марфа – Долора Заджик. Във втората част бяха изпълнени сцени от „Дон Карлос“.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.