Северна Корея промени конституцията си, за да укрепи управлението на Ким Чен Ун

https://mreja.bg/skandali/severna-koreya-promeni-konstituciyata-si-za-da-ukrepi-upravlenieto-na-kim-chen-un/58096 Mreja.bg
Северна Корея промени конституцията си,
за да укрепи управлението на Ким Чен Ун


Севернокорейският парламент прие промени в конституцията, засилващи допълнително ролята на Ким Чен Ун на държавен глава, съобщиха днес медиите в КНДР, цитирани от Ройтерс и БТА.

Законовият статут на Ким като "представляващ държавата беше укрепен още повече, за да гарантира категорично монолитното ръководене от върховния лидер на всички държавни дела", цитира агенция КЦТА председателя на Президиума на Върховното народно събрание на Северна Корея Чое Ньон-хе.

Днешното решение беше взето, след като през юли Ким официално беше обявен за държавен глава и главнокомандващ на армията съгласно приетата тогава нова конституция на КНДР. Според анализатори вероятно обявяването на Ким за държавен глава тогава вероятно е имало за цел да подготви почвата за мирен договор със САЩ.

Северна Корея отдавна призовава за мирно споразумение и нормализиране на отношенията си с Вашингтон, с което официално да бъде сложен край на Корейската война (1950-1953 г.). Тя до ден днешен е приключила единствено по силата на примирие, но не и на официален мирен договор.

В исторически план номинално държавен глава на КНДР беше председателят на Президиума на Върховното народно събрание.Според новата конституция обаче Ким, като председател на Държавния съвет, е върховен представител на целия корейски народ, което означава държавен глава, но и "главнокомандващ".

В предишната конституция Ким беше определен просто като "върховен лидер", който командва "въоръжените сили" на КНДР.

Приетите днес конституционни промени изглежда потвърждават, че сега севернокорейската правна система ще признае Ким за държавен глава.

Новата конституция му позволява да обнародва законови разпоредби, укази и решения и да назначава и отзовава посланици в чужбина, посочва КЦТА.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.