РАЗКРИТИЕ! Ето ги тайните връзки на европрокурорката Теодора Георгиева, която по донос на Кирил Петков удря ТЕЦ-овете ни

https://mreja.bg/skandali/razkritie-eto-gi-taynite-vrazki-na-evroprokurorkata-teodora-georgieva-koyato-po-donos-na-kiril-petkov-udrya-tec-ovete-ni-6/55230 Mreja.bg
РАЗКРИТИЕ! Ето ги тайните връзки на европрокурорката Теодора Георгиева, която по донос на Кирил Петков удря ТЕЦ-овете ни

Европрокуратурата и МВР са нахлули в ТЕЦ-овете на територията на България. Това разкри по-рано днес агенция ПИК. Акцията е по донос на бившия премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.


Действията на полицейските органи са повече от изненадващи, защото всички ТЕЦ-ове разполагат със сероочистващи инсталации, а дейността им се контролира от специална лицензирана от Брюксел лаборатория, както и от Министерство на околната среда и водите. По неофициална информация, ековедомството въобще не е било информирано за действията на МВР.Акциите в ТЕЦ-овете са по искане на Европейската прокуратура и по-конкретно на шефа на българските европрокурори Теодора Георгиева.

Около името на Георгиева се зашумя по време на незаконния арест на Бойко Борисов. Още през юни 2021 г. ПИК съобщи, че Георгиева е неправомерно назначена на поста, след като е класирана едва трета на конкурса, провежда от европейската прокуратура.


Твърди се, още че Теодора Георгиева става представител на европрокуратурата с покровителството на подсъдимите братя Бобокови.


Още с избирането на Георгиева за шефка на българските европрокурори се появиха съмнения около нейното назначаване. Защото според всички правила на проведения конкурс за прокурор от България в Европейската прокуратура Теодора Георгиева няма право да заема този пост. На проведения конкурс за длъжността в Австрия 15-членната комисия класира кандидатите на България в следния ред - първа е Десислава Пиронева, втора е Светлана Шопова-Колева, трета е Теодора Георгиева.


Десислава Пиронева прави писмен отказ от участието си в структурата, след като получава предложение от главния прокурор Иван Гешев да стане негов заместник и приема. По всички правила на класирането на позицията на представител на българската държава в Европейската прокуратура трябва да се озове Светлана Шопова-Колева, която е втора.


На поста обаче най-ненадейно се озовава третата в класацията, родената в Русе съдия от Административния съд Теодора Георгиева. Във вземането на решението кого да предложи за поста не участва българската прокуратура, а само правителството в лицето на правосъдния министър, който по това време е Данаил Кирилов.


Оказва се, че нейният мъж Васил Георгиев, който беше назначен от Кирил Петков за зам.-министър на външните работи, е дългогодишен служител на подсъдимите братя Атанас и Пламен Бобокови, арестувани през май 2020 г. по разследването за внос на боклук, основно от Италия. Той управлява в течение на 5 години фирмата им "Приста ойл трейдинг". А преди това над 10 години е развивал бизнеса на братята в Турция.


В официалната си биография Георгиев обаче не споменава това. Представянето му включва следна информация: "магистър по право и тюркология. Преподавал е в Учебния център на Главно управление „Митници“. Бил търговско аташе в посолството на страната ни в Република Турция с ранг първи секретар. Изпълнителен директор е на голяма международна компания за Република Турция и Северна Македония". Което означава, че е обслужвал Бобокови, бидейки на държавна работа.


Името на Васил Георгиев изплува и сред депутатите на чалгаджията Слави Трифонов в скоропостижно приключилото съществуването си 45-о Народно събрание именно от Русе, където е и Меката на братята Бобокови, основали "Приста ойл" през 1993 г. Той беше кандидат на Трифонов и за 46-ия парламент.


Странното прокарване на третата в класацията Теодора Георгиева за европрокурор от страна на България беше обект на разследване на европейската комисия LIBE, която се занимава с въпросите на вътрешния ред и правосъдието. Тогава комисията отправи питане към българското Министерство на правосъдието защо не втората, а третата в класацията е посочена за представител на българската държава в Европейската прокуратура начело с Лаура Кьовеши. Официален отговор така и не бе разпространен до ден-днешен.


Теодора Георгиева обаче умело се покри след разкритието на агенция ПИК и дълго време стоеше извън публичното пространство. До момента, когато правителството на Кирил Петков, с нейно съдействие, реши да се разправи с Бойко Борисов. Запознати припомнят, че европрокурорката беше и в дъното на непопълнената до края на 2021 година бройка на делегираните прокурори на България, заради които беше обявено, че Кьовеши е предприела първото си посещение в чужбина като главен прокурор на ЕС.


В началото на 2021 година Георгиева изпраща писмо до България, че в конкурса за този пост могат да участват следователи, прокурори и съдии. Като обяснява, че заплатата им се редуцира на 50% от общоприетата, което става под нейно давление. Това означава, че българските делегирани прокурори, вместо 6 000 евро, ще получават 3 000 евро, което са само с около 1000 лева повече от заплащането на един магистрат на окръжно ниво.


Скандалът се разрази, след като Колегията на Европейската прокуратура отхвърли 4-ма от предложените от България делегирани прокурори именно защото трима от тях са следователи, а един съдия. Това бяха следователите Бисерка Стоянова, Преслава Петкова и Мая Ковачева, както и съдията от СРС Христо Крачунов. По време на изслушването те са разпънати на кръст именно от Теодора Георгиева, разказаха тогава пред ПИК участници в събитията. Включително и със задаването на въпроси, които целят злепоставянето им в личен план.


Какви цели преследва Георгиева, лъсна от първите й интервюта в качеството й на представител на България в Европейската прокуратура при нейното откриване на 1 юни. Русчуклийката се изяви първо в БТВ, известна по онова време като Божков ТВ, пред скандалната репортерка Канна Рачева, която се прочу с това, че обяви в ефир, че ще си измисли новини за протестите в чужбина.


Последвалото веднага интервю на Теодора Георгиева бе в изданието на подсъдимия олигарх Прокопиев - "Капитал", в което съпругата на служителя на подсъдимите братя Бобокови и депутат от партията на Слави Трифонов напада открито главния прокурор Иван Гешев и Висшия съдебен съвет за неблагополучията с избора на делегирани прокурори на България.

Източник: pik.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.