Радина Банкова: Промените ще направим заедно – граждани, общинска власт, бизнес

https://mreja.bg/skandali/radina-bankova-promenite-shte-napravim-zaedno-grazhdani-obshtinska-vlast-biznes/59578 Mreja.bg
Радина Банкова: Промените ще направим заедно – граждани, общинска власт, бизнес


- Госпожо Банкова, вие сте един успешен бизнесмен години наред, вашата фирма е сред първите три в Ловеч по брой на работни места, да не говорим за продукцията ви от трикотажни облекла, която 99% изнасяте в чужбина – с какво един такъв човек като вас може и трябва да бъде полезен на обществото?

- Смятам себе си за един наистина успял в работата си човек, постигнал това с възможностите, които ми е дало образованието ми, възпитанието в семейството, с помощта на хората, с които работя в екип. Мисля си, че в един момент човек трябва да върне направеното за него от обществото, да има съпричастност към хората, с които живее, защото само един социопат би могъл да живее изолирано, затворено. Затова съм сигурна, че това, което съм натрупала като знания и умения, мога да приложа в друго направление от развитието на обществото ни. И защо това да не е общинската администрация.

- Какви са наблюденията ви като гражданин за функционалността на местната власт, за контактите й с бизнеса, с населението на общината?

- Според мен функционалността на общинската администрация изключително много се доближава до управлението на бизнесдейностите. Разликата е там, че това управление трябва да се извършва с мисълта, че се разходва обществен ресурс и е много по-отговорно от управлението на собствените финанси. Един кмет трябва да е много добре подготвен мениджър, да въвежда нови системи и технологии, така, както го правят успешните фирми. Давам пример с моята фирма – въвели сме международни сертификати за управление на процесите на труда, за опазване на околната среда. Европейската общност ще изисква това от нас, а и въвеждането им ще показва отношението ни към нащите партньори, отношението към населеното място, в което живеем. Това пряко ще се отрази и на отношението и грижата ни към хората, които живеят в това населено място.

- Имате със сигурност преки наблюдения какво конкретно може да се промени, да се преструктурира в община Ловеч, за да се подобри дейността й?

- Веднага ще кажа, че много сериозно внимание трябва да се обърне на водоснабдяването и пестенето на водата, чиято цена наскоро беше увеличена. Дружеството, което ни осигурява тази услуга, е в технически фалит, но какво ще се прави по–нататък – не е известно, освен очакванията на гражданите, че от следващата година предстои ново покачване на цената на водата, за да може дружеството да покрива разходите си. Много повече внимание според мен трябва да се отдели на почистването на улиците и градските пространства, на тяхното своевременно ремонтиране и поддържане, на сметосъбирането и опазването на околната среда. И не на последно място – да се направи бърз преглед на проектите в общината, финансирани по различни европейски програми. Много граждани ме питат при срещите ми с тях ще се реконструира ли парка "Стратеш", едно място любимо за ловчалии от много поколения, което през последните години беше изоставено и занемарено.

- За Ловеч непрекъснато се говори, че е в демографска криза, че младите хора, а и цели семейства напускат града поради липса на работа. Имате ли идея като бизнесмен как нещата биха могли да се променят?

- Категорична съм, че общината, независимо от ограничените си финансови възможности, би могла да предложи стипендии на млади хора – лекари, учители, както и други специалности, които да се върнат в града след завършване на образованието си. Работата ми ме научи, че най–ценните инвестиции са инвестициите в хората. Разбира се, тук бизнесът може да помогне и ще го направи с желание, за да си осигури добри специалисти, а това ще даде възможност и стратегически инвеститори да се насочат към Ловеч. Надълго и нашироко бих могла да говоря и да професионалното дуално обучение, което най-сетне трябва да се въведе в системата на образованието.

- Един традиционен, но много важен въпрос – какво най–спешно трябва да направи новата кметска власт в Ловеч след изборите?

- Да, наложителни са много кратки срокове, за да се планират и променят много неща, защото до няколко години за всичко ще бъде много късно и необратимо. Наложителен е икономически анализ на финансовото състояние на общината, оценка на това, което ще бъде намерено като изпълнение на бюджета, оценка на събираемостта и приходите в него. Ако е необходимо, да се подготви и кризисен план за следващата година, тъй като кризата от Европа идва към нас. С моя екип във фирмата например – при кризата през 2010 г. изготвихме план за действие с оценка на финансовите разходи и тяхното съкращаване. Защо това да не може да стане в общината?! Ясно е, че досега следваните общински политики не дават очакваните резултати, щом Ловеч продължава да се обезлюдява и част от тях трябва да бъдат оптимизирани, а други заменени с изцяло нови.

- Оптимист ли сте за бъдещето на Вашата фирма и на града?

- Да, аз съм един борбен човек, който повече от 25 години ръководи своя бизнес. Разполагам и с един много добър екип, който и в мое отсъствие може да се справи с работата във фирмата. Мисля и в малко по–далечна перспектива – дъщеря ми Марина замина да учи в Германия специалност, която ще й бъде необходима, за да може да поеме фирмата след мен. За всичко трябва да се помисли навреме и да се предприемат действия - достатъчно стратегии отлежават в папките и в различните канцеларии. Дошло е време да се работи усилено – заедно - граждани, общинска власт, бизнес. И аз съм оптимист, тъй като все повече хора осъзнават, че това е единственият ни шанс за успех!

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.