Прокуратурата нищи 17 собственици на къщи за гости с европари

https://mreja.bg/skandali/prokuraturata-nishti-17-sobstvenici-na-kashti-za-gosti-s-evropari/59778 Mreja.bg
Прокуратурата нищи 17 собственици на къщи за гости с европари


17 собственици на къщи за гости са предадени на прокуратурата след проверките на земеделското министерство на обектите, финансирани по Програмата за развитие на селските райони. Те ще трябват да връщат 100% от субсидията, каза в Лясковец министърът на земеделието Десислава Танева.

"Ние сме държавата, в която по една мярка проверихме всички бенефициенти, които бяха в мониторинг. Да, тя като процент е с най-много нарушения, но те не са значително повече отколкото има регистрирани нарушения в други държави по съответните мерки" каза министърката.

"И в предишния ми мандат аз къщи за гости не съм отваряла и не съм разписвала, въпреки че натискът за отварянето на тази мярка беше огромен", призна Танева.

Тя допълни, че проверките на земеделското министерство продължават. В края на октомври ще бъдат представени резултатите по значително завишените инспекции на кандидат-бенефициентите по обвързаната подкрепа - сектор плодове, зеленчуци, животни, предвид сигнали за нередности. 4 пъти повече са проверките и на 6600 производители на биологична продукция и такава в преход."Тук предстои одит на биологичното производство в края на ноември и продължаването на тази мярка от програмата зависи от резултатите от този одит", предупреди Танева.

Министърът каза още, че е планирано близо 15% намаление на средствата по Програмата за развитие на селските райони за следващия програмен период. "Макар и с намален бюджет общините остават бенефициенти. Търсим възможности на практика това да не повлияе върху подкрепата на селските райони", посочи Десислава Танева.По повод отстраняването на шефа на Агенцията за безопасност на храните д-р Дамян Илиев министърката каза, че рокадата не е в следствие несправяне с овладяването на чумата по свинете, а е началото на поредица от промени, които престоят в БАБХ.

"Сменен е заради начинът, по който следва да продължи да функционира БАБХ, не само като екип от много добри експерти. Предстоят законодателни промени, в които ще предложим едно значително административно укрепване. В частта здравеопазване на животните, достатъчен капацитет откъм ветеринарни специалисти с оглед недопускане на пропуски, които стана ясно че има", подчерта Танева.

Законодателството ще бъде предложено на обществено обсъждане до края на годината.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.