Проф. Марк Гелер ще бъде удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на СУ

https://mreja.bg/skandali/prof-mark-geler-shte-bade-udostoen-s-pochetnoto-zvanie-doktor-honoris-kauza-na-su/62707 Mreja.bg
Проф. Марк Гелер ще бъде удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на СУ


Проф. Марк Гелер ще бъде удостоен днес с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тържествената церемония е от 11.00 часа в аулата на СУ, съобщиха от висшето училище.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото българско висше училище е на Факултета по славянски филологии и на Историческия факултет на СУ.

Проф. Марк Гелер е един от признатите водещи специалисти в областта на асирологията и древната хебраистика, чиито приноси в сферите на древното езикознание, древната медицина, древната магия и заклинания имат ролята на еталон в съвременните изследвания.

На церемонията проф. Гелер ще изнесе академичното слово "Неканонични размисли: вавилонските книжовници в зората на естествознанието".

Проф. Гелер е роден през 1949 г. в град Корпус Кристи, в Тексас, в еврейско семейство на преселници от Европа. През 1970 г. получава бакалавърска степен по класически езици в Принстън, а две години по-късно завършва магистратура по семитски езици, която прераства в докторат, защитен през 1974 г. в университета Брандейс, Масачузетс.Цялата професионална кариера на Марк Гелер обаче е свързана с Европа, където той попада веднага след получаването на докторската си степен - първоначално със стипендия, а после и като редовен преподавател в департамента по хебраистика в University College London. През 1983 г. той вече е директор на основания от него Институт за изследвания по хебраистика, а от 1983 до 1994 г. работи и като директор на споменатия департамент. През 1991 г. Гелер получава званието професор, а от 2000 до 2018 г. е гост професор в Свободния университет в Берлин.

Проф. Гелер е един от най-големите специалисти по клинопис и по културата на Асирия и Вавилон, за което свидетелстват многобройните му публикации с разчетени клинописни таблички и надписи. Научните му интереси и постижения са свързани с развитието на познанието в Древния свят, с връзката между магията и науката, с трансфера на познанието от Близкия Изток към Древна Гърция и Рим, а оттам и в славянския свят.

В своя професионален опит проф. Гелер работи с редица утвърдени и млади български учени от сравнителното езикознание, семитското езикознание, асирологията, древната хебраистика, арабистиката и медицината. Сред тях са проф. Павел Павлович, проф. Анна-Мария Тотоманова, проф. Владимир Градев, д-р Страхил Панайотов, д-р Кабалан Мукарзел.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.