Повече от всякога Помпейо е силната фигура във външната политика на Тръмп

https://mreja.bg/skandali/poveche-ot-vsyakoga-pompeyo-e-silnata-figura-vav-vanshnata-politika-na-tramp/59317 Mreja.bg
Повече от всякога Помпейо е силната фигура във външната политика на Тръмп


Съобщението за изненадващото уволнение на Джон Болтън още не бе отшумяло, когато във вторник миналата седмица Майк Помпейо се изправи пред камерите в Белия дом. И не можеше да скрие леката си самодоволна усмивка.

Ръководителят на американската дипломация знае, че напускането на съветника по националната сигурност само засилва влиянието му в екипа, натоварен да осъществява външната политика на Доналд Тръмп, на която отсега нататък само той ще дирижира..

Той нанесе още един удар по сваления съветника, като подчерта собствените си "разногласия" с него. И за да се представи, за разлика от него, като образцов министър, изтъкна, че президентът има право да се обгради "с хора, на които има доверие".

"Това е победа за Помпейо", констатира Томас Райт, експерт от мозъчния тръст Института "Брукингс". "Той не се разбираше с Болтън и искаше той да си тръгне".

В резултат бившият директор на ЦРУ, повишен през пролетта на 2018 г. в ръководител на Държавния департамент, е последният стълб в дипломатическия екип, който устоява на непрекъснатите реорганизации в ерата на Тръмп.

А авторитетът му в очите на седемдесетгодишния президент, който веднъж каза, че той е единственият член на правителството, с когото никога не се е карал, не престава да расте.

Впечатление, което се потвърди два дни по-късно. И докато във Вашингтон вече се носи такъв слух, в четвъртък президентът призна пред журналисти, че е "обсъждал" с Майк Помпейо възможността да го назначи на стратегическия пост "съветник по националната сигурност", като същевременно запази ресора си на държавен секретар.

Но този вариант бързо отпадна, казва милиардерът републиканец, най-вече по настояване на заинтересувания, който предпочита "да има човек", с когото да координира външната политика.

Но самият факт, че Доналд Тръмп сериозно е обмислял да предложи на Майк Помпейо това съвместяване на постовете, което единствено Хенри Кисинджър, ключова фигура в американската дипломация, е постигнал, говори много за мястото, което заема бившият конгресмен от щата Канзас.

Парадоксално влияние

"Той е фантастичен", казва въодушевено стопанинът на Белия дом, "разбирам се много добре, често сме на едно мнение, понякога имаме дребни разногласия".

Това е силата на Майк Помпейо. Но също ограничението на парадоксалното му влияние.

"Той има влияние, защото не изтъква много собствените си убеждения", обяснява Томас Райт за АФП. "Разиграва пешките, но знае кога трябва да се откаже, като усети, че Тръмп поема в друга посока".

Според него този "ястреб" консерватор, прочул се с безкомпромисните си позиции срещу враговете на САЩ, е трябвало да преглътне много обиди при опита си например да организира среща с иранските лидери или защитавайки поканата на Доналд Тръмп към талибаните за Кемп Дейвид.

Всъщност 55-годишният бивш военен е внимателен в изказа си, за да не засенчва президента и да избегне всяко видимо разминаване с казаното от Белия дом.

За разлика от предшествениците си, той никога не си позволява да говори "неофициално" с журналистите, за да не може му се приписва какво е казал. При всички обстоятелства той внимава и прави само официални изказвания.

До такава степен, че това негово раболепно поведение може да хвърли петно на биографията му на човек, който планира да влезе в Сената през 2020 г. от крепостта си в Канзас и най-вече да се кандидатира за Белия дом четири години по-късно.

Наскоро той започна малко по малко да показва, че не винаги е съгласен с Тръмп. "Ако не сме на едно мнение, мое задължение е да му кажа, че не съм съгласен и аз много често го правя", каза той в неотдавнашно интервю.

"Но когато той вземе решение, което е законосъобразно, ролята ми е да го изпълнявам с цялата си енергия и сила".

/БТА/

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.